Велизар Енчев: Ако не беше руският народ, щяхме да сме кюрдите на Европа

„В ден като днешния да се поставя темата за освободители или поробители е черна неблагодарност. България получава своята независимост с цената на хиляди руски воини. Ако не беше Руско-турската освободителна война, ние щяхме да бъдем днес в ЕС кюрдите на Европа. Това обаче в никакъв случай не означава, че пренебрегваме българските опълченци.“ Това коментира пред Нова телевизия независимият депутат Велизар Енчев.

Ако не беше руският народ, щяхме да сме кюрдите на Европа, каза още Велизар Енчев. Той и журналистът Иво Инджев бяха поканени в студиото, за да коментират съвременния прочит на датата 3 март, на която честваме Освобождението на България.

Според Инджев Турция не е искала да даде повод за война и е „правила всичко, каквото им каже Русия в Истанбул. Русия ни освобождава, за да ни приобщи към своята православна империя“.

Не е хубаво да се смесват борбите на българския народ за църковна независимост и ролята на великия граф Игнатиев. Трябва да му свалим шапка за това, което е направил за българския народ. Ние не успяхме да отстоим своите позиции на Берлинския конгрес. Там Русия не успя да отстои и българската независимост, опасявайки се от нова Кримска катастрофа. Гледа се крайният резултат, а не намеренията. По никакъв начин не бива да омаловажаваме ролята на Русия, подчерта Велизар Енчев и допълни: Санстефанският мирен договор е предварителен, не окончателен.

Коя нация празнува зачеването си, а не рождения си ден?, репликира го Инджев.

Аз бих свел този спор до самия факт, че има опозиция – освободители-окупатори. Самият факт, че държавният глава Росен Плевнелиев си позволи да произнесе слово, в което не спомена нито веднъж думата Русия, означава, че българският народ съзнателно е готов да загърби миналото си, да плюе на историята си и да прегърне евроатлантическите ценности, заяви Велизар Енчев.