Вежди Рашидов заминава за Москва

Председателят на комисията по култура в Народното събрание заминава за Москва, където ще участва в честването на 260-годишнината на Руската академия за изкуство, съобщи Канал3

Тържествената церемония е на 21 септември 2017г. Вежди Рашидов е академик на Руската академия за изкуство.

Тържествата за юбилея в Москва са съпроводени от Международна конференция на тема „Световната култура като ресурс за устойчиво развитие“. По време на посещението си в руската столица Вежди Рашидов ще има и срещи с депутати от руската Дума.

Междувременно пък на посещение у нас пристига руска делегация, в чийто състав е ръководството на РСК-МиГ. С него ще се среща военният министър Красимир Каракачанов, за да договаря ремонта на нашите МиГ, Су и други бойни самолети, които пълнят хангара на ВВС. Само ден по-рано пък у нас на посещение беше руският главен прокурор Юрий Чайка по покана на българския си колега Сотир Цацаров.

Чайка бе приет и от премиера, и от президента, и подчерта, че Русия в никакъв случай не е заплаха за България.

През последните дни са налице интензивни българо-руски контакти, въпреки че правителството посочи Руската федерация като една от заплахите пред националната сигурност. Управляващите обясниха, че сме длъжни да го направим като партньор  НАТО и член на ЕС, но това не означава, че ще загърбим интереса си в бизнеса, туризма и културните връзки.