"Ведомости": Русия рязко ще увеличи и модернизира Черноморския флот

"Ведомости": Русия рязко ще увеличи и модернизира Черноморския флот

Публикувано от:

С отпадането на украинския контрол над случващото се в Крим и руските бази там Министерството на отбраната на Русия планира рязко засилване и модернизиране на Черноморския флот в следващите 5 години, съобщи в.”Ведомости”.

Според московското издание започва ревизия на всички планове за развитие на базирания в Севастопол флот, тъй като с анексирането на полуострова са се открили възможности за нови военноморски бази и няколко военни летища.

Източник от делегацията на министър Сергей Шойгу, който в понеделник посети Крим, казва, че завзетите украински бази се нуждаят от сериозен ремонт, преди да могат да бъдат използвани от руската армия.

Но ръцете на Москва вече са развързани да възстанови тези части от флота си, които са били ликвидирани през последните 20 години поради недостиг на средства и несъгласието на украинските домакини. Ще бъдат обновени корабите, самолетите и военната инфраструктура, като общите разходи само в инфраструктура вероятно ще надхвърлят 100 млрд. рубли. (над 200 млн. евро).

"Ведомости": Русия рязко ще увеличи и модернизира Черноморския флот 

Reuters

Анализаторът Дмитрий Болтенков споделя пред “Ведомости”, че най-вероятно ще бъде възстановена разформированата преди няколко години 30-та дивизия кораби на Черноморския флот. В нея ще постъпват нови стражеви кораби от проекта 11356 (изграждат се 5, като първият от тях – “Адм. Григорович” бе спуснат на вода в Калининград на 14 март) и така от сегашните 5 скоро ще има 7-9 кораба.

Ще бъде възстановена и бригада подводници, като част от поръчаните 6 броя от проекта 636.3 ще са базирани в Севастопол. По този начин вместо 2 руските подводници ще станат 7.

Очевидно е също, че ще бъдат разположени модерни ракетни и противокорабни комплекси, зенитната защита ще използва С-300 и С-400, ще се обнови авиационната група, съставена в момента от остарели Су-24 и ще има хеликоптерна група. Вместо 20 изтребител-бомбардировачите вероятно ще станат 30-40.

Основната група войски ще бъде силно увеличена, предполага Болтенков, и от сегашните постоянно базирани около 12 500 души ще скочи на 30-40 000, като част от тях  ще дойдат от Южния военен окръг, а няма да се създават наново.

Засега не е известна съдбата на превзетите от руската армия украински кораби, подводница и няколко самолета.

"Ведомости": Русия рязко ще увеличи и модернизира Черноморския флотУкраинският десантен кораб “Константин Олшански” е блокиран от потопени от руснаците кораби в езерото Донузлав на Крим.