ВВС на Сирия: Терористите от „Ислямска държава“ имат ПЗРК, поразяващи цели на височина до 4,5 км

Терористите от ИД в Сирия разполагат с ПЗРК (преносими зенитно-ракетни комплекси), които могат да поразяват цели до 4,5 км височина, разказа пред журналисти представител на сирийската авиобаза „Хама”.

„Знаем, че терористите разполагат с комплекси „Стингър” и други, включително и китайско производство, които превзеха от нашите военни. Трябва да признаем, че от техния обстрел губим много самолети”, съобщи той.

По думите му, „минималната безопасна височина, на която е безопасно да се лети, е 4,5 километра“. Сирийските пилоти обаче се снижават, за да се прицелят по-точно и да не страда гражданската инфраструктура, призна той.

Офицерът даде пример със сирийски МиГ-21, свален на 4 ноември над провинция Хама. Снижавайки се на опасна височина, самолетът е улучен от зенитна установка на терористите. Раненият пилот не се катапултирал веднага, успял да долети над своя територия, но самолетът паднал и той загинал.

Военната база „Хама” е разположена източно от Тартус на стратегическата магистрала от Алепо за Дамаск. Затова авиобазата също е със стратегическо значение. Джихадистите не веднъж се опитвали да я превземат и периодично обстрелват територията й.

В Сирия има общо 15 военни летища и авиобази. Пет от тях се контролират от противници на Башар Асад. Авиобазата Дейр ез Зор в Източна Сирия работи, но от три години се намира в обсада. Около базата „Квайрес” в предградие на Алепо се водят кървави сблъсъци между армията и терористите.