ВВС на Русия се въоръжават с крилати ракети с изкуствен интелект

ВВС на Русия се въоръжават с крилати ракети с изкуствен интелект

Публикувано от:

Главнокомандващият Военновъздушните сили (ВВС) на Руската федерация генерал-лейтенант Виктор Бондарьов разказа за оръжията, с които ще разполагат пилотите в следващите няколко години в ефира на “Руската служба за новости”, предаде ИТАР-ТАСС.

През 2016 г. на въоръжение на войската ще бъде изтребителят от ново поколение Т-50, съобщи Бондарьов.

“Той (Т-50) вече два пъти участва в конкурса “Авиадартс” . Аз мисля, че този самолет има прекрасно бъдеще”, заяви главнокомандващият. В изпитателния полетен център в Ахтубинск специалистите вече получиха няколко Т-50 и пристъпиха към подготовката им за полет.

По думите на генерала, руските ВВС ще получат крилати ракети с “вграден интелект”. “Ракетите ще бъдат с вграден изкуствен интелект и ще могат да анализират въздушната и радиолокационна обстановка. Ракетата сама ще приема решение на каква височина и с каква скорост, както  и в каква посока да лети. Такива ракети вече има, ние работим над тях”, поясни главнокомандващия руските ВВС, като поясни, че нито един бомбардировач и стратегически самолет няма да могат да преодолеят системите за ПВО, въоръжени с такива ракети.

Действащите зенитни ракетни комплекси ще бъдат заменени от система С-500, която е способна да прихване широк спектър от цели на височина до 200 км.

Стратегическата авиация ще бъде обновявана на два етапа. Първият етап включва пълна модернизация на бомбардировачите Ту-160 и Ту-95, като в резултат от извършените промени, техните възможности ще бъдат увеличении два пъти.

На втория етап бомбардировачите ще бъдат заменени от новата разработка – перспективен авиокомплекс за далечна авиация. “Този самолет е перспективен, с огромен потенциал, който ще служи достойно на нашата Родина. През това десетилетие ние ще получим първите екземпляри, а серийното производство ще започне през 2012 – 22 г.”, поясни Бондарьов.

Междувременно, командването на ВВС на РФ опроверга обвиненията за нарушаването на въздушното пространство на САЩ.

Полетите за далечна авиация на Русия в приграничните със САЩ територии оговарят на международните договорености, заяви главнокомандващият ВВС на РФ.

“Ние сме летяли, летим и ще летим. Ние не се намесваме в чужди дела, не им пречим”, подчерта Бондарьов, като отбеляза, че не разбира причините за безпокойство от страна на американските сили за въдушна отбрана.

“Това, че те вдигат своите изтребители, нека ги вдигат, ние ще минаваме покрай тях”, заключи Бондарьов, като допълни, че военното командване на САЩ няма за какво да се безпокои.