“Вашингтон таймс”: ИД възнамерява да се внедри на Балканите

“Вашингтон таймс”: ИД възнамерява да се внедри на Балканите

Публикувано от:

Постъпват все повече разузнавателни данни, че терористичната групировка “Ислямска държава” възнамерява да се внедри на Балканите и да дестабилизира обстановката там. Това твърди източник на вестник “Вашингтон таймс”.

Неназован “високопоставен чиновник от дипломатическо ведомство на този район” разкри пред вестника, че разузнаването на Хърватия е разкрило възможния лидер на “Ислямска държава”, който се опитва да се установи в Косово и в Босна и Херцеговина (БиХ) и започва да организира около себе си десетки ислямисти, върнали се на Балканите, след като са воювали в редиците на ИД или “Фронта ан Нусра” в Сирия и Ирак. Съществуват опасения, че в региона може да проникнат дълбоко конспирирани агенти на ИД като сирийски бежанци. Припомнят се също пропагандни материали, с които ИД приканва към джихад на Балканите.

При наличието на голямо мюсюлманско население, слаба икономика и податливост на бедните към радикализация нараства страхът от зараждане на тероризъм и сред местното население, пише още американското издание. “Заплахата е реална, а този регион е потенциален “барутен погреб” на радикализацията”, добавя пред “Вашингтон пост” източникът от хърватското разузнаване.

По данни на ЦРУ след 2012 година в Сирия са пристигнали и воювали на страната на ИД няколкостотин души от Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания и Косово.

“Балканите се оказаха плодородна почва за ИД, когато тези опитни бойци се връщат, нараства рискът или от разпространение на радикализацията, или от терористични действия на Балканите и в други страни от Европа”, изтъква в интервюто неназованият американски чиновник. Доклад на Изследователската служба на американския Конгрес гласи: “Структурата на данните за известни на властите бойци от Западните Балкани очевидно показва наличието на няколко основни гнезда, където групи лица имат отношение към изолирани, радикални среди в Босна или в Сърбия, или пък към мрежи от радикали, които съществуват около няколко неофициални джамии в Албания”.

Мерките за безопасност на Балканите са засилени, което доведе и до провал на няколко заговора на терористите, включително на потенциална атака в друга европейска държава. “През февруари в Босна бяха арестувани швед и четирима босненци, обвинени в планове за терористични действия с взрив в Скандинавия”, пише “Вашингтон таймс”. През юли в Косово бяха арестувани няколко лица, заподозрени във връзки с “Ислямска държава”. По някои данни тези лица са планирали да отровят водопроводна тръба в Прищина.

 

Източник: “Дума”.