Вацлав Клаус: Русия няма вина в конфликта

Конфликтът в Украйна представлява най-голямата дестабилизация след края на Студената война, но за това Русия няма вина.

Това каза по време на лекцията си в Братислава в Паневропейското висше училище бившият президент на Чехия Вацлав Клаус. „За мен дебатът за случващото се на изток от нас, в Украйна, не е дебат за Русия, а е дебат за Украйна. Основният виновник за конфликта в Украйна е самата Украйна. За разлика от останалите посткомунистически държави тя не успя да направи успешен преход. От посткомунистическите държави тя направи най-малко за политическата, икономическата и обществената промяна. В това отношение там не бе направено нищо успешно“, подчерта Клаус.

Според него „Украйна е напълно разделена на две държава“. „Там има две етнически общности, които не общуват особено много помежду си. Държавата е слаба и не функционира. Когато бутнете леко подобна държава от север или от юг целостта й се разпада“, каза още Клаус.

Бившият държавен глава остро критикува и политиката на Европейския съюз, „който отнемайки правомощията на националните държави и предавайки ги на бюрократите в Брюксел изпадна в безизходица и сега единственият изход е – обратно към традиционните ценности“.

„Признавам, че не съм очаквал такова падение на полусуверенните държави като Чехия и Словакия. Не съм очаквал подобна доминация на Германия нещо, което германците безуспешно се опитаха да постигнат по време на двете Световни войни“, каза още Вацлав Клаус. /БГНЕС