Вацлав Клаус: Изтласкването на Русия от Европа ще се превърне в трагична грешка

Вацлав Клаус: Изтласкването на Русия от Европа ще се превърне в трагична грешка

Публикувано от:

Русия и Западът, въпреки разногласията помежду си, не бива да скъсват отношенията си, а техният конфликт е абсолютно неестествен, счита бившият чешки президент Вацлав Клаус. Това той заяви на срещата на „Валдайския клуб“ в Санкт Петербург, предаде РИА Новости.

„Би било трагична грешка да се изтласка Русия от Европа. Русия заслужава да определя своята нова история, да намери своя път и да е активен играч на международната арена. Трагичната ситуация в Украйна я смятам за вътрешен украински проблем, а не за проблем в отношенията между Украйна и Русия или между Запада и Русия“, каза Клаус.

Бившият президент на Чехия подчерта, че е разстроен от „новата ера на конфронтация“ между Запада и Изтока, най-вече между Запада и Русия.

„Ние вече не трябва да се борим, да воюваме в старите, вече нямащи значение, войни. Ние не бива да приемаме интерпретацията на днешния изкуствен, а не по естествен начин развиващ се, конфликт между Запада и Русия като конфронтация между две изначално различни политически, социално-икономически и културни (ако не и религиозни) системи, както бе в съветските времена“, счита Клаус.