Васил Василев, Общобългарски комитет „Васил Левски“: Българите се радват на свободата, приемат я като въздуха и слънцето, но не я разбират

Васил Василев, Общобългарски комитет „Васил Левски“: Българите се радват на свободата, приемат я като въздуха и слънцето, но не я разбират

Публикувано от:

Българите се радват на свободата, приемат я като въздуха и слънцето, но не я разбират. Това каза в предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ и на Фондация „Братя Василеви“. По думите му напоследък се случват немалко неща, които водят до загуба на тази свобода, иначе струваща толкова скъпо.

„Ако не беше Освободителната война, ако не беше Руско-турската война, ако хилядите руски войни не бяха пролели кръвта си за свободата на България, ние може би щяхме да бъдем днес нещо като кюрдите или като палестинците – народ объркан, борещ се за свободата си, но незнаещ как да я получи. Намесата на Русия в онзи решаващ момент е била от изключително значение, защото без това всички останали цивилизовани хора в Европа са съчувствали на българския народ, преживявали са неговите страдания – от Априлското въстание, от гнета, от робството, но всичко се е изчерпвало до там“, подчерта председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“.

Васил Василев обърна внимание и на опитите да бъдат отродени децата от собствената си история, характерни през последните 15-20 години. Той поясни, че са внушени от чужди сили и намират израз в някои учебници по български език и литература, представяйки превратно нашето минало. Василев подчерта, че именно тук се намесва изключителната роля на учителите, които дават всичко от себе си, за да неутрализират отровата, въплътена в тях, превръщайки я в патриотичен заряд.