Васил Василев: Министър Даниел Митов е долен лъжец! Вкара ни в огромен международен скандал!

Външният министър в оставка Даниел Митов обяви днес, че решението на правителството да откаже кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност и да предостави тази възможност на Полша, е било взето срещу обещанието на Полша да подкрепи Ирина Бокова за шеф на ООН. Това предизвика огромен скандал в парламента.

По този повод Епицентър предоставя позицията на ВАСИЛ ВАСИЛЕВ, бивш журналист международник, сега председател на Общобългарския комитет „Васил Левски:

 „Изявлението на външния министър за случая с т.н. „пазарлък” между България и Полша по отношение на кандидатурата на България в Съвета за сигурност е най-долна и неприлична лъжа.

Неговата обосновка, че това се е случило преди две години, през ноември 2014г. на разговор между Бокова и полския външен министър е фалшификация, защото, първо,  не е било възможно преди две години да се прави пазарлък с толкова далечен хоризонт на действие за кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН и на България за непостоянен член на Съвета за сигурност.

Второ, който познава съвсем малко Бокова, ще бъде абсолютно сигурен, че тя никога няма да влезе в пазарлък, в който от едната страна е поставена нейната собствена личност, а от друга страна България и представянето ѝ в Съвета за сигурност на ООН.

Трето, не може министър на външните работи на Полша да приеме този пазарлък, когато той не е изразен от официален представител на българската държава. Ирина Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО, но няма пост или позиция в българската държава.

Тази долна лъжа има и друго, още по-тежко измерение.

Лъжата на Даниел Митов ни вкарва в огромен международен скандал!

От една страна с държава – приятел и съюзник като Полша, защото се правят инсинуации за някакви търгашески отношения с тази държава.

От друга, това наврежда и на самия избор на генерален секретар на ООН и самата организация, защото показва, че в един избор, който трябва да е абсолютно честен и справедлив, се водят някакви пазарлъци зад гърба на самата организация, което е крайно недостойно.

От трета, пред очите на цял свят България изпада в изключително униителна позиция, след като нейният външен министър е обявил на висок глас, че страната му е влязла в долни търгашески отношения за сметка на най-голямата световна организация, каквато е ООН. Това е срамно петно, което скоро няма да бъде изтрито от лицето на България!

Даниел Митов се показа като най-долен лъжец, който се опитва да измие нечистата си съвест с инсинуации за сметка на нашата държава.

Какво трябва да се прави в този сручай?

Задължително и веднага Даниел Митов трябва да бъде освободен от длъжността министър на външните работи, така както бяха изгонени група чиновници, които си позволиха да се веселят в деня на национален траур.

Неговите действия са нанесли много тежък ущърб на България и ние не можем нито ден повече да го търпим като министър на външните ни работи.

Не мога да говоря за наказателна отговорност, става въпрос моралната отговорност на правителството, в което има министър на външните работи, който си позволява да лъже по най-безобразен начин и който със своите лъжи нанася вреда на отношенията между България и една съюзническа, приятелска държава, като я поставя нея в крайно неудобно положение. И в същото време си позволява да компрометира процедурата за избор на генерален секретар на ООН, свеждайки я до задкулисни машинации.

Заради всичко това, този човек трябва да бъде незабавно освободен, а по-нататък отговорността, която трябва да понесе – нека това е въпрос, който този или следващият министър-председател ще решат.