Варненският митрополит: Хелоуин предлага на децата среща с демоните

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се обяви против честването на празника Хелоуин у нас.

„Нека си спомним, че България на 1 ноември отбелязва Деня на народните будители, които са ни завещали любов към Светото Православие, любов към Родината, любов към Бога и ближните, а не чуждопоклонство и привързаност към дявола и неговата свита“, казва митрополит Йоан в изявление, публикувано на сайта на варненската митрополия.

„Ще ни се да вярваме, че Хелоуин няма да бъде част от българската душа и че нашите деца ученици и млади хора ще пребъдат в чистата и свята православна вяра, чрез която нашия народ винаги се е спасявал и се спасява“, подчертава той.

„Хелоуин е особенно неприемлив за Православното съзнание поради това че той предлага на децата и възрастните директна среща с демоните – поднебесните духове на злобата, които според Свещенното Писание търсят всякакви начини да погубят човека. Подмяната на истината в Хелоуин се състои в това, че този „псевдопразник“ се опитва да ни приучва да не се отвращаваме от демоните и да не възприемаме смъртта като драматична последица от греха, а като маскарад, като безобидна игра и забава. Оттук идва и най-голямата заплаха за децата ни – те свикват с мисълта, че не е грях, а дори е забавно да отмъстиш и е позволено да правиш пакости, ако съседите не те почерпят с бонбони, когато ги посетиш, маскиран като вампир, вещица или паяк например“, уверено подчертава митрополитът.

“ С тревога забелязваме че Хелоуин ще се празнува в някои от нашите училища в Епархията. Този „празник“ всъщност е поклонение пред злото и пред смърта. Той приучва децата ни да се подиграват със собствената си невинност и с достойнството на ближните, да не вярват във Възкресението и в Христос, а да служат на дявола чрез бесовски игри и демонични забавления. Хелоуин е отворена врата, през която безскрупулни търговци, някои безгрижни родители и учители тласкат малките днес деца да влязат утре като тийнейджъри в сатанински секти, които ще ги унищожат“, казва още варненският митрополит.

„На 1 ноември е и Задушница – спомняме си за нашите скъпи и мили покойници. Бог да ги прости и Вечна да бъде тяхната памет!“, добавя той.