Варна на протест срещу войната в Украйна

Мирно бдение със свещи и знамена блокира улицата пред Областната администрация във Варна. Демонстрацията беше насочена в подкрепа на българите в Украйна и срещу възможността конфликтът там да прерасне във война. На проявата, инициирана от градската организация на БСП във Варна, дойдоха не само социалисти, но и симпатизанти на „Атака“, както и руснаци, живеещи във Варна, съобщава „Петел“.

Много от тях коментираха, че те са възмутени от това, което се случва и не скриха, че са притеснени от евентуална американска намеса в украинския конфликт. „Ясно е, че винаги ще сме с Европа, но никога не трябва да сме срещу Русия“, заяви по време на бдението лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов.

Той каза също, че е важно българските управляващи да чуят гласовете на гражданите, които са твърдо против конфликта и за решаване на проблемите в Украйна посредством мирния диалог. Гуцанов припомни, че през 70-те години на миналия век гражданите на развитите европейски страни масово са демонстрирали срещу разполагането на американски ракети на тяхна територия, насочени към Русия. Според него ситуацията в момента е същата. „Това ли е в момента България, която искаме да виждаме? Ние трябва да покажем на управляващите, че трябва да намерим решение и то икономическо за отношенията си както с Европейския съюз, така и с Русия“, заяви лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов.

Въпреки студа в морската столица, гражданите застанаха със запалени свещи пред Областната администрация, като представителство на централната власт. Те ще се съберат на нова демонстрация в петък и ще продължат с действията си докато се убедят в желанието на правителството и управляващото мнозинство да работят за мирното решаване на конфликта в Украйна.