Валерий Гергиев: Ние, българи и руси, можем да повлияем на сигурността в света

 Ние, българи и руси, сме близки народи и заедно можем да повлияем на сигурността в света. Това заяви днес световноизвестният диригент Валерий Гергиев.

Гергиев бе отличен от държавния глава Румен Радев с почетния знак на Президента на Републиката за приноса му за развитието на духовността и българската култура. „Бих искал да изразя своето дълбоко уважение към Вас. Вашето изкуство е живата връзка между поколенията“, заяви президентът Радев и пожела на маестро Гергиев да продължава с неизчерпаема енергия и отдаденост да вдъхновява хората по света.

По-късно маестро Гергиев бе удостоен и с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Националната музикална академия.

Почетното звание му бе връчено от ръководството на института, а самият Гергиев благодари и се извини за тридесет годишното си отсъствие от сцената в България. Диригентът заяви, че за напред се надява да се среща с българската публика по-често. Самият той не скри симпатиите си към младите български музиканти, като обеща, че съвсем скоро те ще бъдат поканени за концерт в Русия, предаде репортер на БГНЕС.

Валерий Гергиев пристигна в София със симфониците от Маринския театър. Оркестърът, който наброява общо 110 музиканти ще представи програма от Прокофиев, Стравински и Чайковски в зала „България” тази вечер от 19:30 часа.

Любителите на класическата музика ще чуят „Класическа симфония“ на Сергей Прокофиев, „Следобед на един фавн“ на Клод Дебюси, „Жар-птица“ на Игор Стравински, а след антракта и Симфония №5 на Пьотър Чайковски.

Концертът, който се провежда под патронажа на държавния глава Румен Радев, дава началото на 48-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици”.