Проведоха се проруски митинги в градовете на югоизточна Украйна

Бяха проведени хилядни проруски митинги в градовете от югоизточна Украйна – Харков , Луганск , Донецк и Одеса, съобщи ИТАР – ТАСС .
Участници на демонстрациите за федерализация и сближаване на Украйна с Русия приеха резолюция, призоваваща регионите на страната “от Одеса до Харков да обединят усилията си за едновременно провеждане на местни референдуми за федерализация на Украйна”. Те също поискаха “признаване на руският език за държавен на територията на Харковската област”. Участниците обявиха “подписването от представителите на хунтата Споразумение за асоцииране на Украйна с Европейския съюз за незаконно”.
Част от протестиращите отидоха до руското консулство, където подадоха петиция към Русия да се разследва присъствието на войските на НАТО в Украйна, молба към Виктор Янукович да се върне в страната, както и молба до Крим да окажат помощ на жителите на Харков.
След това, колоната от протестиращи продължи към улицата Римарска, където на 14 март бунтовниците от ”Десният сектор” убиха двама защитници на Харков. “Слава на защитниците на Харков!”, “Не забравяме , не прощаваме!”, ” Под Бандера няма да живеем!”,скандираха демонстрантите .С минута мълчание демонстрантите почетоха паметта на жертвите.
Колоната се предвижи към Общинския съвет на Харков, където се проведе митинг. “Ще се борим Русия , Беларус и Украйна да са в братско единство”,призова демонстрантите ветеран от Втората световна война. Не мина и без провокации. Млад мъж , който се оказа по-късно от Западна Украйна , се опита да нападне демонстрантите с нож. Въпреки това, полицията успя да го задържи и обезвреди.
В Донецк, протестиращите поискаха провеждането на референдум в областта, за да се определи съдбата на Донбас и раздаваха бюлетини за гласуване.Част от протестиращите поискаха връщането на Виктор Янукович в Украйна, без който в страната “няма ред”.
В Одеса, хиляди граждани излязоха по улиците, за да протестират срещу узурпирането на властта в Украйна и започването на политическите репресии. Шествието премина под знамената на Украйна, Русия и Крим.