Бързо летящ дрон влезе от Украйна в Русия, Москва заподозря шпионаж и провокация

Безпилотен самолет навлезе в територията на Русия от Украйна в района на Брянска област. Дронът бил засечен руските радари, но според руските власти е направен опит машината да избегне локаторите, тъй като се движел със 130 км/ч.

Инцидентът веднага предизвика реакция от властите в Москва и конкретно от председателя на комитета по отбрана в Съвета на федерациите Виктор Бондарев. Според него нарушаването на въздушното пространство на Русия е с цел шпионаж или пък провокация, за която той заподозря САЩ.

„Възможна цел за проникването на руска територия, действително е шпионаж. Разглеждаме активно тази версия, тъй като високата скорост на самолета ни кара да мислим, че украинската страна е планирала той да не бъде веднага засечен“, коментира Бондарев.

Относно възможността САЩ да е замесена той обясни:

„Не съм склонен да мисля, че зад тези действия стои трета страна. Но такъв вариант винаги е възможен, когато става въпрос за държави, които са зависими от САЩ“, допълни Виктор Бондарев и уточни, че подобна провокация може да е с цел Русия да бъде въвлечена в конфликта с Украйна и припомни, че подобни похвати често са били използвани от САЩ по време на Студената война.