Българското русофилство – във фокуса на Четвъртия международен Ливадийски форум в Крим

Русофилството като едно от важните направления на народната дипломация бе сред акцентите на Четвъртият международен Ливадийски форум, който се състоя на 5 и 6 юни в курорта Ялта, в Крим,  под наслов „Руският свят и световното хуманитарно пространство“.

Депутати, представители на държавните власти, на научната, културната и експертната общност на Русия дебатираха ролята на руския език и взаимоотношенията между народите, неразривно свързани с Русия чрез  традиции, ценности, история и култура, за намаляване на международното напрежение и изграждане на конструктивно партньорство.

„В условията на напрегната геополитическа ситуация и информационна война срещу Русия възможността да се каже истината, да се изрази гледната точка на Русия придобива особена стойност“, каза пред участниците заместник-председателят на Кримския парламент Ефим Фикс. „Ние се стремим да разсеем фалшивото недоверие и митовете за Крим, изкуствено създавани от редица западни държави, добави той, като подчерта, че културната и народната дипломация са сред най-важните  инструменти в борбата срещу информационната блокада и санкциите.

Според Константин Косачов, председател на Комисията по международни отношения към Съвета на федерацията, в редица западни страни умишлено и последователно се нагнетяват антируски настроения, а това изисква да се разработят нови подходи в сферата на международното хуманитарно сътрудничество, както и да се засили взаимодействието с конструктивно настроените към Русия сили в гражданските общества на чуждите държави. „Тяхната дейност е насочена към развитието на многостранните приятелски отношения с Русия, те подкрепят популяризирането на руското историческо и културно наследство и полагат усилия да разпространяват информация за положителния принос на Русия в историята на техните страни“ – каза Косачов, добавяйки, че самият термин „русофили“ има солидна историческа основа, свързана с културно-политическото движение в Австро-Унгария (Закарпатие, Галиция) след 1848 г.

Николай Малинов, Княз Александър Трубецкой - член на обществената организация “Съюз на приятели на България”, Елеонора Митрофанова –ръководител на "Россотрудничество" и Константин Косачев – председател на Комисията по международните въпроси на Съвета на Федерацията
Николай Малинов, Княз Александър Трубецкой – член на обществената организация “Съюз на приятели на България”, Елеонора Митрофанова –ръководител на „Россотрудничество“ и Константин Косачев – председател на Комисията по международните въпроси на Съвета на Федерацията

 

За Русия трябва да се говори не чрез Песков, а чрез Пушкин – по този начин обобщи опита на българското национално движени „Русофили“ неговият председател Николай Малинов. Той разказа за провежданите у нас фестивали и конкурси за песни, танци и рисунки, в които участват над 30 хиляди деца, за организираните от движението кабинети за изучаване на руски език в детските градини, както и за ролята на руските телевизионни канали и сайтове, разпространявани в България. Създаваме атмосфера, с която нашите врагове са принудени да се съобразяват. Дразнят се, но не могат да ни спрат,  защото сме болшинство от народа, подчерта Малинов. Според него е необходимо Русия да създаде междуведомствен съвет, който да взаимодейства с русофилските организации по света.

В специално заявление участниците в IV Международен Ливадийски форум изразяват своето възмущение от дискриминацията на руския език в редица страни, където рускоезичните граждани са притискани и ограничавани. Участниците се обръщат към международните правозащитни организации и призовават Върховния комисар на ООН по правата на човека, Върховния комисар на ОССЕ за националните малцинства и Комисаря на Съвета на Европа по правата на човека да дадат обективна оценка на тази антидемократична политика.

Ливадийският форум работи под егидата на  Съвета на федерацията –  горната камара на Федерално събрание на Руската федерация.

 6 юни 2018 г. в гр. Ялта, Крим. Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията на Русия, и Николай Малинов, председател на Национално движение "Русофили", на IV-ия Ливадийски форум "Руският свят и световното хуманитарно пространство"
6 юни 2018 г. в гр. Ялта, Крим. Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент – Съвета на федерацията на Русия, и Николай Малинов, председател на Национално движение „Русофили“, на IV-ия Ливадийски форум „Руският свят и световното хуманитарно пространство“.