6 юни 2018 г. в гр. Ялта, Крим. Валентина  Матвиенко,  председател на  горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията  на Русия,  и Николай Малинов, председател на Национално движение "Русофили", на IV-ия Ливадийски форум "Руският свят и световното хуманитарно пространство"

6 юни 2018 г. в гр. Ялта, Крим. Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията на Русия, и Николай Малинов, председател на Национално движение "Русофили", на IV-ия Ливадийски форум "Руският свят и световното хуманитарно пространство"

Българското движение “Русофили” с конструктивни предложения на Ливадийския форум

Публикувано от:

Проведе се Четвъртият международен Ливадийски форум, под надслов “Руският свят и световното хуманитарно пространство”, на който бе обсъдено движението на русофилите, неговата роля и значение в народната дипломация, както и в осъществяването на активен диалог между различните нации. Участниците обърнаха внимание на руския език и неговото изучване, традициите, културата, ценностите и историята, като мост между Русия и нейните приятели. Те дискутираха и нуждата от допълнителни методи за международно сътрудничество и намаляване на напрежението, а също и създаване на международно движение на русофилите.

Във форума взе участие и председателят на българското национално движение “Русофили” Николай Малинов, който предложи и конкретни стъпки, с които да се положат основите на международното движение на русофилите, а с идеите му се съгласи и председателят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко. Според Малинов активният интерес на държавните институции би могъл да спомогне за бързото осъществяване на идеята. Това може да се случи чрез междуведомствен съвет за взаимодействие с русофилските движения по света, в който културните, научните, спортните и политическите институции на Русия да имат своето представителство. Той отбеляза, че всичко това не изисква специално финансиране, а по-скоро специално отношение и внимание на Русия към русофилството.

Той допълни, че устойчивите руски ценности и традиции могат да бъдат утвърдени в международното пространство, чрез създаване на Съвет на ветераните, с който биха могли да се асоциират редица уважавани български и чуждестранни личности, като Симеон Сакскобурготски и Герхард Шрьодер.

“Русофилите се борят за международното право, свободата, демокрацията, правата на човека и духовните ценности, които са толкова важни”, заяви Валентина Матвиенко, в подкрепа на предложенията на Николай Малинов. Тя допълни, че споменатите международни структури ще следят за “спазването на международните резолюции и недопускането на дискриминация”.

Николай Малинов обаче засегна заложените теми не само в световен план, но и разказа за някои от вече изпитаните и изключително успешни инициативи, организирани в България. Една от тях е сред най-малките – децата, които могат да вземат участие в музикални конкурси, а също и конкурси за рисунки и есета, като първите 15 финалисти ще бъдат наградени с екскурзия до Крим, съгласувана и финансирана заедно с руската страна. Провеждат се и специални уроци по руски език в училища и детски градини, организират концерти и тържества. Председателят на националното движение “Русофили” отбеляза, че към момента то не просто функционира добре в България, но и се разраства, благодарение на положените усилия и положителното отношение на голяма част от българите към руската култура.

 

Източник: Russia Beyond