БЪЛГАРСКИ СРЕЩИ В КРИМ

От 31 октомври до 4 ноември в Крим ще се проведе 10 Международен юбилеен фестивал „Български срещи“. По този повод телеканал Миллет в програма „Самое время“ покани Людмила Радева – заместник-председател на обществената организация „Регионална българска национално-културна автономия в Република Крим „Паисий Хилендарский“. Като гост тя споделя информация за историята на фестивала, неговите цели и културна програма, за етапите от възраждането и автономията на българите в Крим.

На този Юбилеен фестивал се честват три юбилея:

  1. 10 Международен фестивал „Български срещи“;
  2. 30 години от създаването на обществената организация „Регионална българска национално-културна автономия в Република Крим „Паисий Хилендарский“;
  3. 220 години от заселването на българите в Крим на базата на съглашение между Османската и Руската империи.

Фестивалът възниква през 90-те години на миналия век, когато по-рано депортираните българи започват да се завръщат в Крим. В разделението с времето те са се загубили и на мероприятията на Дните на българската култура са започнали да се срещат и да намират приятелите си. В този смисъл названието „Български срещи“ става естествен и логичен резултат.

„Български срещи“ е проект на Кримската народна дипломация и се създава с формирането на българската община. Включването на българите в този проект има за цел да пробие информационната блокада. Да разкажат на света и на сънародниците си, които живеят в различни държави, какво всъщност става в Руския Крим. Те трябва да знаят, че Българската община се чувства в равнопоставена среда. Българите имат възможност да развиват своята култура, да съхраняват своите традиции и да изучават родния език. С течение на времето, организаторите разширяват кръга на тези срещи. Вече не само кримските българи намирали приятелите си. Започнали са да канят българи от различни региони и държави и така Дните на българската култура се превръщат в Международен фестивал.

Независимо от всички трудности и от сложната транспортна логистика, на фестивала ще присъстват гости от България, Молдова и историческите руски региони – Запорожка и Херсонска области, Москва, Казан, Краснодарския край.

 

Източник: https://vk.com/k.todorova61?z=video-101838352_456269018%2Fa56bab18a90c8f99d5%2Fpl_wall_411342134

error: Съдържанието ни е авторско!