Български и руски студенти с проекти за реставрация на стара къща във Варна

Студенти от България и Русия участват в Международния архитектурен конкурс ”Реставрация и устойчиво строителство”, организиран от ВСУ ”Черноризец Храбър”. Три месеца студентите проектираха варианти за реставрация на красивата къща на бул. „Приморски“ 117, до Фестивалния комплекс и зад Радио Варна.

Днес те разгледаха къщата отвътре и чуха историята й от Цветанка Спасова, собственик на първия етаж на сградата. Проф. Валерий Ауров от Московския архитектурен институт попита обследвани ли са основите и конструкцията на къщата и предвижда ли се реконструкцията им. Главният архитект на Варна Виктор Бузев отговори, че предстои издаването на технически паспорт на сградата и тогава ще се прецени дали общината ще може да помогне.

Утре – 17 юни, от 10:00 до 13:00 ч. в Зала 3 на Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет, екипите ще представят своите проекти. Най-добрият от тях ще получи парична награда и възможност за реализирането на проектното предложение. Позната и като „къщата с розите”, тя е проектирана от арх. Антон Франгя и Стефан Бенев в стила сецесион и е построена през 1903 г.stara-kyshta_varna-758x353

Става дума за сградата, в непосредствена близост до Фестивалния комплекс на бул. „Приморски“ 117 . Къщата е позната на варненци и с огромните си розови храсти, цъфтящи всяко лято. Тази пролет градината на дома, е цялата в иглики и зюмбюли. Къщата е построена през 1903 г. в стил сецесион, и т.к. е изградена на свободен терен е с три фасади. С най-богата орнаментика е главната – към бул. „Приморски”.