Български журналисти протестират пред Порошенко срещу „черния списък” за новинари

Български журналисти протестират пред Порошенко срещу „черния списък” за новинари

Публикувано от:

Поводът е, че Киев нареди Елена Йончева и Магдалена Ташева сред санкционираните. Десетки български журналисти се подписаха под писмо до президента на Украйна, с което настояват да се вдигне забраната за достъп на чужди журналисти в страната. Те искат Киев да гарантира свободно упражняване на журналистическата професия.

Преди седмица Петро Порошенко подписа указ, с който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност. Сред тях са депутатката от “Атака” Магдалена Ташева и журналистката на свободна практика Елена Йончева. Санкцията спрямо Йончева е заради поредицата от документални филми за Украйна.

Ето писмото на българските журналисти до Порошенко:

Който воюва с журналисти, не е демократ

Обръщение към президента на Украйна Петро Порошенко по повод включването на двама български журналисти в санкционен списък

Поради липсата на реакция от страна на официалните власти в България по повод включването на двама български журналисти в оповестен от ръководството на Украйна санкционен списък предприемаме самоинициативата да се обърнем към украинския президент Петро Порошенко със следното писмо:

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА УКРАЙНА Г-Н ПЕТРО ПОРОШЕНКО

Господин президент,

Ако е искрено твърдението ви, че свободата на словото е висша ценностза вас, защо не извадихте от вашия санкционен списък ВСИЧКИ журналисти? Предложили сте на Съвета за национална сигурност и отбрана да се отменят санкциите срещу европейските журналисти, но защо само за европейските? Независимо от коя държава и от кой континент е журналистът, той си остава журналист – носител на свободата на мисълта, словото и информацията, без значение дали те са угодни или не на едни или на други власти. Ако прилагате двоен стандарт към тази основополагаща за демокрацията свобода, няма как да се представяте за демократ. Отгоре на всичко санкциите бяха отменени само спрямо шест европейски жуналисти – трима служители на силно протестиралата заради санкциите ВВС, двама испанци, още през юли отвлечени в Сирия (!), и един германец, който никога не е стъпвал в Украйна. А останалите? България е представена във вашия санкционен списък от две български журналистки – Елена Йончева и Магдалена Ташева. Щом делите журналистите на европейски и други, защо не извадихте от списъка си и тях? Или не знаете, че България е в Европа и членува в Европейския съюз?

Елена Йончева е изтъкната българска телевизионна журналистка, доказала се като ярък професионалист не само с репортажите си от Украйна, но и с филмите си, заснети в Чечня, Афганистан, Ирак, Алжир, Сирия и т.н. Не ви ли смушава фактът, че единствената друга страна освен Украйна, решила да й се обиди и да я санкционира за журналистическата й работа, е била Северна Корея?

Магдалена Ташева освен журналист е и политик. Но без значение дали отричаме или споделяме нейните политически възгледи, ние сме убедени, че демокрацията изисква правата й на свободно изразяване на мнение да бъдат зачитани.

Настояваме санкциите спрямо ВСИЧКИ журналисти да бъдат отменении Украйна да гарантира свободно упражняване на журналистическата професия. Включително и за самите украински журналисти, много от които са загубили живота си заради своята професия. Похвално е, че поповод 15-годишнината от гибелта на украинския разследващ журналист Григорий Гонгадзе вие поднесохте венец пред паметника му в Киев. Но е шокиращо, че същия ден вие подписахте указа за налагането на санкции на толкова много други журналисти.

Господин президент, напомняме ви, че срещу санкциите протестираха базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите, ОССЕ, евродепутати, много журналистически организация, включително Съюзът на българските журналисти.

Присъединяваме и нашия глас на журналистическа солидарност, подкрепяйки всички журналисти, подлагани на натиск, преследвания, санкции. Държим да напомним, че санкциите било срещу личности, било срещу държави са инструмент, сам по себе си крайно ретрограден и бумерангов, както неведнъж е доказвала световната политика.

Аделина Делийска, журналист;Александър Симов, журналист;Александър Чинаров, журналист;Ана Пиринска, журналист;Бойко Първанов, журналист;Велислава Дърева, журналист;Влади Владков, журналист;Влади Лазарова, журналист;Владимир Митев, журналист;Галина Антонова, журналист;Дея Йорданова, журналист;Димитрина Гергова – журналист;Дияна Тушева, журналист;Дора Милева, журналист;Дора Чичкова, журналист;Евгени Петров, журналист;Елена Банова, журналист;Елена Енчева, журналист;Елена Дюлгерова, журналист;Елена Кодинова, журналист;Елена Трифонова, журналист;Ива Йолова, журналист;Иво Христов, журналист;Иглика Горанова, журналист;Искра Баева, историк;Искра Ценкова, журналст;Калин Първанов, журналист;Къдринка Къдринова, журналист;Лилия Христовска, журналист;Любомир Кольовски, журналист;Любослава Русева, журналист;Людмила Илиева, филолог;Мария Пачкова, филолог;Николай Белалов, политик; Николай Стоянов, журналист; Оля Ал-Ахмед, журналист;Петко Тодоров, преподавател;Петър Волгин, журналист;Петя Владимирова, журналист;Пламен Енчев, журналист;Румен Петков, гл. редактор на “Поглед инфо”; Савина Спасова, журналист; Светлана Михова, журналист;Татяна Митева, преподавател;Татяна Чипева, журналист;

Обръщението е отворено за други желаещи да се присъединят.