Българска икона ще краси новия храм към МДИМО

На православния празник Цветница на 24 април 2016 г. посланик Бойко Коцев подари на новооткрития храм „Св. Благоверен Александър Невски“ към Московския държавен институт за международни отношения Бачковска инока на Пресвета Богородица.

Връчвайки иконата на настоятеля на църквата отец Игор, посланик Коцев поздрави всички присъстващи с великия празник. „За мен е голяма чест и радост да ви поздравя с откриването на новия храм „Св. Благоверен Александър Невски“, небесния покровител на дипломатите.“ Посланик Коцев отбеляза, че Александър Невски е много известен в България – най-големият храм в Югоизточна Европа носи неговото име и се намира в центъра на София. Храмът е бил построен със средства, събрани от българския народ в чест на Цар освободител.

Г-н Коцев отбеляза, също така, че като випускник на Московския държавен институт за международни отношения, за него е много важно в този храм да присъства и частица от българското православие. Разказа за съдбата на иконата, която е преживяла петвековното османско иго в Бачковския манастир и е помогнала да бъда съхранена православната вяра и българската идентичност.

Ректорът на института Анатолий Торкунов и настоятелят на храма отец Игор благодариха на посланик Коцев за подарената икона и отбелязаха, че с това се поставя една добра традиция.