Българската национална културна автономия в гр.Сиктивкар

В Дома на дружбата на народите на Република Коми се проведе майсторски клас по тъкачество.

Организатор на срещата, която се проведе в рамките на проекта „ Удивителната България“, беше Българската национална културна автономия в Сиктивкар.

По време на събитието участниците се запознаха с изкуството на тъкачеството, което играе важна роля в българската култура от древни времена. „Традиционните тъкани и десени отразяват богатото културно наследство на страната и са неразделна част от националното облекло на българите“, сподели Дина Ипатенко, активист на автономията.

Тя сподели също, че в българската традиция коланът е предмет, който създава символична граница между човешкото тяло и външния свят. Затова на последната среща участниците се потопиха в създаването на свой уникален колан, като преди това проектираха орнамента му на хартия.

Майсторката – Таисия Гулакова – научи гостите на Дома на дружбата да работят на ръчен тъкачен стан, чиято отличителна особеност е възможността за създаване на сложни и красиви мотиви. При създаването на изделието могат да се използват различни техники, както и включването на конци с различен цвят и материали.

ИЗТОЧНИК: Д ом дружбы народов Республики Коми

https://vk.com/ddnkomi

error: Съдържанието ни е авторско!