Българо-руска марка по повод 135 г. от установяване на дипломатически отношения с Русия

На тържествена церемония в Посолството на Р България в Руската федерация на 4 юли 2014 г. се състоя презентация на съвместно издание на пощенски марки между България и Русия по повод 135 г. от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

В церемонията участваха посланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев и ръководителят на Федералната агенция по комуникации “Россвязи” г-н Олег Духовницкий.

В словото си посланик Бойко Коцев отбеляза многовековните традиции в отношенията на България и Русия. “Затова подписването на Споразумението за установяване на дипломатически отношения между България и Русия през 1879 г. беше логичен завършек на цяла верига от последователни приятелски събития в историята на българо-руското сътрудничество”, заяви българският посланик.

Ръководителят на Федералната агенция за комуникации Олег Духовницкий от своя страна заяви: “Днешната презентация е поредното приятно събития както за нашите приятели от България, така и за гражданите на Русия. Миналата година с издаване на пощенски марки ние отбелязахме 135 години от края на Руско-турската война и 1150 г. от мисията на Кирил и Методий в славянските страни. Нашите две държави имат богата обща история и аз съм уверен, че подобни проекти ще имат продължение”.

Самата марка ще бъде пусната в обръщение на 7 юли, когато се отбелязват 135 г. от установяване на дипломатически отношения между България и Русия, след тържествена церемония по време на посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в София.

Дизайнер на пощенската марка е Хания Бетрединова. Тиражът й за Русия е 405 000 марки, а за България – 22 000.

Когато марката влезе в обръщение тя ще постъпи във всички пощенски станции в България и Русия и ще попълни колекциите на филателистите.

 

Източник: посолство на Р България в Москва.