Българо-руската работна група в ИТ обсъди възможностите за прием на български стипендианти в руската „силициева долина“

Под председателството на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и заместник-министъра на съобщенията и масовите комуникации на Руската Федерация Рашид Исмаилов в София се проведе осмото заседание на Постоянната българо-руска работна група „Информационно общество и информационни и комуникационни технологии“.

По време на заседанието двете страни се договориха да разгледат въпроса за приема на български стипендианти в Университета Инополис – най-големият технологичен парк в Русия. Бе поставена и темата за сътрудничество в областта на образователната и научно-техническата дейност с български висши учебни заведения и ИКТ компании, включително и за реализация на съвместни образователни програми и проекти, обмен на преподаватели и специалисти. Делегациите отбелязаха важността на създаването и развитието на контакти между български и руски учебни заведения.

Двете страни разгледаха идеята мобилните и пощенски оператори да развият услуги за онлайн преводи на парични средства чрез банкови карти и чрез сметки за мобилен телефон.

Сред останалите теми, които бяха обсъдени са тарифната политика в областта на съобщенията в България и Русия, управлението на Интернет, съвместни инициативи за обезпечаване на трансграничната информационна сигурност.

 

error: Съдържанието ни е авторско!