Българи в Одеса на бунт срещу войната и насилствената мобилизация (видео)

Българи в Одеса на бунт срещу войната и насилствената мобилизация (видео)

Публикувано от:

Около 500 души бесарабски българи от село Кулевча в Одеска област се вдигнаха на граждански бунт срещу насилствената им мобилизация от киевските власти. Toва съобщи преди дни timer.od.ua.

“На бандеровците не е достатъчен геноцидът срещу нашия народ за последните 25 години. Не им стигат и политически убийства на българите. Никога няма да забравим нашите герои Милев и Николов, изгорени в Одеса. Днес дойдоха да мобилизират българите на война срещу Донбас. Хората излязоха на митинг и не му позволиха да прочете заповедта”, пише бесарабският българин Пьотр Рибаков. Той споделя, че хората в селото говорят помежду си на български, а с офицера от украинската армия – на руски.

Българите от Кулевча са качили и видеоклип в интернет от острата разправа с украинския офицер, призоваващ в центъра на селото годните за военна служба в армията.

“Да не допуснем моите братя да загинат за чужди интереси! Нека Порошенко заедно с Турчинов и Яценюк да вземат пушките и да отиват на война! Моля, пишете обръщения към българско правителство и организирайте митинги в България в наша подкрепа”, призовава българинът Рибаков.

В клипа се чува как жени и деца скандират “Не на войната!”. “Мирните жители нямат нужда от война. Който я е запалил – той да воюва!”, надава глас жена./ 24chasa