Българи от Измаил: Започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия

Българи от Измаил: Започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия

Публикувано от:

Десетки загинали етнически българи. За това съобщиха пред bTV организациите на нашите сънародници в Украйна. Български правозащитници настояват за хуманитарен коридор.

Последните данни, с които bTV разполага от eтнически българи в Болград и Измаил са, че в момента започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия с Украйна. Това става при два много важни моста – край молдовското село Паланка и на юг при Белгород Днестровский.

Линията на картата свързва заселената от българи област с континанталната част на Украйна. А целта на струпването на войските е тази част да бъде изолирана. Причината – масовият отказ на българи и гагаузи да бъдат молибизирани.

Много от бесарабските българи отказват да застават пред камера с лицата си и да се споменават имената им от страх. По думите на една от тях има загинали от Бесарабия – 40 войници.

„Като вземем предвид, че Одеска област трябва да даде 4500 мобилизирани за украинската армия само от Болградски район трябва да бъдат мобилизирани над хиляда човека, това излиза, че повечето с повиквателни трябва да бъдат българи и гагаузи от Одеска област в армията”, казва бесарабският българин Иван Иванов и допълва, че има данни за убити бесарабски българи.

Колко точно са жертвите не се знае заради характера на военните действия. Украинската армия не влиза в контактен бой, а воюва основно с реактивни снаряди.

„Така че там от хората нищо не остава. В Одеса на погребенията пише, че са само хирургични отпадъци. Тези, които загиват и ги докарват в гробове, нито една стотинка не им се компенсира и българите събират помощ за семействата – за погребение, за да се помогне на тези семейства”, допълва Иванов.

Нужда от хуманитарна помощ

В същото време правозащитници настояват за хуманитарна акция. „Нашата идея е да им се даде хуманитарен коридор, за да ги спасим, и да им се даде съкратена процедура за гражданство”, настоява Атанас Стефанов от Движение „Приятели на Русия и православните народи”.

Митко Грозев от Български народен събор казва, че събират дрехи и храни, които са най-необходими. Организациите настояват с акцията да се ангажират и Червеният кръст, православното духовенство и държавата.

В Южна Бесарабия, която е географски район в Украйна, българите са между 230 000 и половин милион.