Българи и руснаци са пример за славянското братство

Българи и руснаци са пример за славянското братство

Публикувано от:

Докато в Украйна и в други страни се разгарят антируски настроения, българи и руснаци са пример за славянското братство, съпричастност и разбирателство. Това разкриват не само социологическите данни, според които 70% от сънародниците ни подкрепят политиката на Русия. Това може да се почувства и всеки ден в необикновената приятелска атмосфера в Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия”.

Това се почувства преди дни по време на концерта на любимеца на българската и руската публика Бисер Киров, който е лауреат на много творчески и държавни награди от Русия. Всяко негово участие е празник. Когато той запее “Альоша”, “Надежда” и толкова още любими песни, цялата зала пее с него. А дойде ли ред на “Крымская весна”, публиката става на крак, аплодира и въодушевено звучи припевът “Россия, Россия…”.

Едва ли има по-любознателна, интелигентна и благодарна аудитория от руската. Това е мнението на доц. Емилия Лазарова, която общува и разказва на всяка смяна от руските ветерани в СОК “Камчия” за историческите корени и традиции на дружбата между България и Русия, между българския и руския народ. Това са лекции-беседи, в които руските гости опознават или преоткриват България и споделят, че въпреки политиците, българите остават истинските приятели и братя на Русия и руския народ, че и днес няма друг народ, като българите толкова верен и достоен за историческото минало и дружба. Тя споделя, че едва ли има друг народ така братски и искрено да ни съчувства и да се вълнува от случващото се в България – от мизерните пенсии на българските пенсионери, от жалките заплати на работещите, от съдбата на безработните, от страшните демографски проблеми, от унищожената икономика и от разгрома на селското стопанство. От своя страна мнозинството от нас, българите, страдаме от най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век, по думите на Владимир Путин, от това, че цял един континент, какъвто беше СССР. В Санаторно- оздравителния комплекс “Камчия” на ход е народната дипломация, истинската дружба и братство, въпреки омразата и глупостта на политиците.
Марияна ПЕТРОВА, Варна

в. Дума