България чества 129 години от Съединението

България чества днес 129-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  Денят е обявен за официален празник в страната през 1998 г., а освен това е и празник на град Пловдив.

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България. Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

На това събитие България дължи и девизът, изписан над входа на Народното събрание: „Съединението прави силата“.

В Пловдив за тържествата за Съединението ще са президентът Росен Плевнелиев и премиерът Герги Близнашки. Програмата и на двамата включва посещение на музея на Съединението, където ще разгледат изложбата „Светът на Яворов“, посветена на 100-годишнината от смъртта на поета.

Вечерта в 20.30 ч. в Пловдив на площад „Съединение“ ще се състои традиционната тържествена заря-проверка. В нея ще участват представителни блокове на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили.

Тържествена заря проверка вечерта ще има и в град Съединение, като ще бъдат и възпроизведат моменти от Съединението на Княжество България и Източна Румелия преди 129 години. Именно в село Голямо Конаре, обявено през 1968 г. за град Съединение, се е случило голямото събитие преди 129 години.

Безплатен вход във военноисторически музей в София

Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на Съединението с най-новата си изложба „София – столица на съединена България“. По повод празника музеят обявява и Ден на отворени врати за хронологичната и външната си експозиция от 10 до 18 часа.

Изложбата пресъздава атмосферата и живота в новата столица София във времето непосредствено след Съединението на България. Уникални фотоси разкриват духа на града от `80-те години на XIX в. Експозицията продължава до 5 октомври 2014 година.

Съединение на България

Представителни подразделения на Българската армия ще участват в отбелязването на 129-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Представителният духов оркестър на Военноморските сили и военнослужещи ще участват в поклонението на паметната плоча на княз Александър Батемберг във Варна от 10.30 ч. След края на ритуала оркестърът ще поведе общоградско шествие по бул. „Мария Луиза“ до паметника на Приморците, загинали в Сръбско-българската война.