България се готви за акцията „Безсмъртният полк“

В Руския културно-информационен център се състоя работна среща на оргкомитета по подготовка на акцията «Безсмъртният полк».

На срещата присъстваха представители на руската дипломатическа мисия, на колектива на Россътрудничество, на Координационния съвет «България-Русия», обществени организации на сънародниците ни, както и ръководители на български обществени и политически организации, традиционно вземащи активно участие в подготовката по отбелязването  Деня на Победата над фашизма.

В хода на срещата бяха обсъдени плановете за провеждане на съвместни мероприятия както в София, така и в цялата страна в рамките на запланираните празнични събития, посветени на 72-та годишнина от Победата. Основен акцент в обсъждането беше необходимостта от консолидация на усилията на всички организации за подготовка на истински мащабно и координирано събитие.

„Безсмъртният полк“ е международна обществена акция, която се провежда в Русия и ред други близки и далечни страни в Деня на Победата. По време на акцията участниците вървят в колона по улиците на градовете и носят транспаранти с портретите на свои роднини, взели участие във Втората световна война, записват семейните истории на героите в Народната летопис на сайта на движението «Безсмъртният полк». През 2016 година акцията се проведе в шестдесет и четири страни по света. Химнът на движението е написан от композитора Максим Дунаевски и поетесата Мария Левашко. «Безсмъртният полк» ще се проведе по улиците на българските градове на 9 май 2017 година.

Compressed file