България работи над опростяване на визовия режим за руските граждани

Правителството на България работи над опростяването на визовия режим за граждани на Русия, заяви вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от RT . „Поех допълнителни отговорности и лично работя по този въпрос, обсъдих го с посланика на Русия в България Анатолий Макаров“, каза той.

Симеонов отбеляза, че в момента се обмисля възможността за издаване на електронни визи за руснаците, като допълни, че се подготвят необходимите изменения в закона за туризма.

„Такава възможност е предвидена от закона. Основното е, че тези механизми не противоречат на европейското законодателство. Ако успеем да въведем електронни визи, то сериозно ще облекчим възможността за пътуване в България“, добави вицепремиерът.

Същевременно той подчерта, че този проект може да се реализира едва в началото на новия туристически сезон.

В края на май българският министър на туризма Николина Ангелкова заяви, че Русия е стратегически партньор на България в сферата на туризма и предложи да се задълбочи диалога между страните в този отрасъл. Миналата година страната са посетили над 580 хил. туристи от Русия, а регистрираният ръст е с близо 20%. Ангелкова поясни, че в този показател не са взети предвид руснаците, които имат жилища в България.