България праща военни в Украйна за учения на НАТО

България праща военни в Украйна за учения на НАТО

Публикувано от:

Българската армия ще участва в две международни учения през юли в Украйна. Военните игри са планирани предварително и нямат нищо общо с кризата в страната, обясниха от Министерството на отбраната. Ученията са кръстени „Rapid trident” и „Saber guardian”.„Труд” попита ведомството на Николай Ненчев колко наши бойци ще заминат за Украйна, но от там отвърнаха, че все още не е минала планиращата конференция, на която се взема решение с каква численост и с какво въоръжение ще участваме. 1300 военни от 15 страни, сред които и България, участваха в учението „Rapid trident 14″ миналата есен в Украйна. САЩ изпратиха 200 американски парашутисти от 173-а въздушно-десантна бригада, базирана във Виченца, Италия. Ученията се водиха в околностите на Лвов.

„Saber guardian”, което сега ще бъде в Украйна, през март миналата година беше на учебния полигон в „Ново село” до Сливен. То бе ръководено едновременно от ген.-майор Ричард Лонго, зам.-командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа, и бригаден генерал Красимир Кънев, зам.-командир на Сухопътните войски. В него участваха над 700 военнослужещи от 12 нации – Армения, Азербайджан, Белгия, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, САЩ, Турция и Украйна. Основните цели са насочени към повишаване на регионалното сътрудничество между страните, боеспособността и оперативната съвместимост на НАТО, обясняват от военното министерство. Българската армия участва общо в 12 многонационални учения тази година. Освен в Украйна наши военни ще се включат в игри и в Албания, Грузия и Германия.

Засилва се присъствието на американската армия у нас

Интензивно ще е присъствието и на американската армия на територията на България. За годината официално са планирани 22 учения. Между тях са традиционните „Тракийски орел”, „Тракийска звезда” и „Тракийско лято”. В тях участват по няколко десетки военни от САЩ, както и изтребители Ф-16 и друг тип летателна и земна техника. Интересно ще е учението между българските и американските ВВС в края на юли. В него американските изтребители ще играят в небето над Пловдив с българските бомбардировачи СУ-25 и транспортни хеликоптери МИ-17.

Участието на армията на САЩ в учения у нас е разхвърляно през цялата година – като едно учение е средно по две седмици. Броят на техниката и личния състав не се уточнява, но със сигурност в един момент няма да има повече от 800 – 900 бойци.

Последните две седмици в българските медии циркулира информация, че през следващите четири месеца командването на щатските сили в Европа възнамерява да разположи близо 1000 янки в България и Румъния. Плановете били част от разширяването на щатския ангажимент към ученията „Атлантическа решителност”. Това е заявил командващият на 173-та въздушно преносима бригада полк. Майкъл Фостер, цитиран от различни сайтове. „Не се говори за база и за разполагане на техника в страната. Тази година има съвместни учения с партньорите от НАТО повече от всеки друг път”, каза вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на парламентарен въпрос. Тя уточни, че в България няма да бъде разполагана бронирана техника за постоянно, но танкове на НАТО ще влязат в страната за участие в конкретно учение. По-рано вече стана ясно, че става дума за около 15 машини.

На Безмер може да каца и Руслан

До септември на пистата в авиобаза „Безмер” може да кацне не само най-големият американски военнотранспортен самолет С-5 “Галакси”, но и най-големият транспортен самолет в света Антонов Ан-124 Руслан, коментираха от МО. Тогава се очаква да завърши реконструкцията на пистата, в която НАТО влага 26 908 476 евро, а още 3,7 млн. евро дава България. Разширяването на пистата и модернизацията на летището върви почти 10 години. Няколко години вървеше отчуждаването на имоти. Авиобаза Безмер е важна, тъй като се намира близо до полигона „Ново село”./bradva.bg