България празнува 106 години независимост

България празнува 106 години независимост

Публикувано от:

Навършват се 106 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата „Св. Четиридесет мъченици” е обявена независимостта. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. България е обявена за царство, а Княз Фердинанд I приема титлата Цар на българите.

Тържествата ще започнат рано сутринта и ще продължат през целия ден. Началото е в 7.30 ч. с празнична Света литургия в църквата-музей „Св. Четиридесет мъченици”. Следват военен ритуал за издигане на националното знаме на България и празничен благослов.

Кулминацията на тържествата тази година е нов уникален спектакъл с лазери на крепостта Царевец. Шестминутното шоу е стъпка към изграждането на грандиозния спектакъл „Между боговете и хората”. Царевец ще бъде основната сцена, но спектакълът ще може да бъде наблюдаван от различни точки на града. Началото ще бъде в 20.30 ч., веднага след тържествената заря-проверка, на която ще присъстват официални гости.

По-рано жителите и гостите на старата столица ще се хванат отново на Голямото търновско хоро, организирано за трети пореден път. В негоще участват повече от 5 хиляди души, обединени от любовта към народната музика, бит и култура. Хороводът започва от пл. „Майка България” и ще стигне до пл. „Иван Асен Вгори”.

Празничните чествания на Независимостта тази година съвпадат и с осмото издание на Международния фестивал на военните духови оркестри. 200 музиканти под пагон ще се включат в концертната програма на фестивала тази година.

На празника днес във Велико Търново ще присъстват служебният премиер проф. Георги Близнашки, военният министър Велизар Шаламанов и министърът на културата Мартин Иванов. Премиерът ще произнесе слово по време на тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен I”.

От 12 ч. пред сградата на администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул по случай Деня на Независимостта.

Специални събития за отбелязване на годишнината се провеждат в цялата страна.

Денят на обявяването на Независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 година.

Напомняме, че Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

България празнува 106 години независимост (2)

Текст на Манифеста

Манифест към българския народ

“По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.

От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.

Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица на Българското царство Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване

На първообразното със собствената ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано:

ФЕРДИНАНД I

ПРИПОДПИСАЛИ: Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]