България получава независимостта си срещу заем от Русия, който не погасява

България получава независимостта си чрез заем, който не изплаща. Любопитният факт от родната история припомни Емил Врежаков от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Според него страната ни успява да извоюва независимостта си по много дипломатичен начин и то не на висока цена.

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата“Св. Четиридесет мъченици“във Велико Търново с прочитането на специален манифест. Този акт е посрещнат враждебно от Великите сили, а Османската империя се подготвя за война. При започнатите преговори между България и Турция, по внушение на английската дипломация, османците изискват 429 млн. златни франка, за които претендират, че България дължи по Берлинския договор, за периода от Освобождението до 1908 г.

Ето какво разказа Емил Врежаков:

„България, разбира се, отказва да плати такава висока сума и изпраща две последователни ноти до Великите сили, в които предлага да изплати сума-обезщетение, която дължи на Османската империя, единствено свързана с обявяването акта на независимост на България. Това са средства, с които България иска да откупи източните железници на българска територия, някои крайбрежни морски фарове и някои телеграфни и пощенски станции.

Великите сили не приемат това предложение. Те продължават да се консултират за съгласувани действия. А Османската империя се подготвя за окупация на българските територии.

При започналите двустранни преговори и разговори между София и Цариград проблемът се изостря, не се постига консенсус, а от своя страна Великобритания изпраща предупреждение към България да спазва мира на Балканите, да не отговаря на турските провокации и дори ако се налага да отстъпи териториални компенсации на Турската империя, за да може да се откъсне от този васалитет“.

В началото на 1909 г. министърът на външните работи на Русия Александър Изволски отправил неочаквано предложение.

„Той предлага Руската империя да опрости дълг, който Турция има по силата на Берлинския договор спрямо Русия, след Освободителната война в размера на изискваните средства от Турция, като обезщетение от страна на България за обявяването на независимостта. От своя страна България трябва да се задължи да възвърне сума, в размер на нейното предложение – 82 млн. франка на Руската империя, а разликата между двете суми ще бъде за сметка и покрита изцяло от Руската империя. Това предложение е изгодно за всички страни. Турция и България го приемат. И по този начин успяваме да разрешим по дипломатически път финансовия въпрос – без военен конфликт, без териториални компенсации“.

Русия първа поздравила страната ни за дипломатическия успех, а след това и останалите Велики сили признали независимостта на България. Страната ни е трябвало да изплати заема на Русия в срок от 75 години, но това така и не се случило.

„България изплаща определена сума, като остава главница непокрити задължения от 81 милиона франка. Защо се случва това? Това се случва, защото следва образуване на Балкански съюз. Той е одобрен и дори планиран от Санкт Петербург. След това следват първа Балканска война и втора Балканска война. Русия не притиска България да изплати тези задължения, поради така стеклите се обстоятелства. След това избухва Първата световна война – голяма общоевропейска война, в която България също се включва по-късно, като в самия край на Първата световна война Русия излиза от войната. Тя преживява две революции, след което болшевиките завземат властта. И на 3 февруари 1918 г. новата съветска власт обявява едностранно, че се отказва да погасява всякакви задължения на руското царско правителство, и се отказва да търси и да изисква всякакви задължения, които се дължат на Руската империя“, обясни Врежаков.

Източник: Дарикнюз