България получава най-ниска цена за газа в региона, обяви енергийният министър

Служебният министър на енергетиката Николай Павлов обяви, че България получава най-ниската цена на природния газ от Русия в целия регион. Това обяви той в ефира на БиТиВи. Изказването му бе в отговор на въпрос за евентуално намаление на цената след постигнатото споразумение между Брюксел и „Газпром“.

Газът за България е най-евтин

„В момента имаме най-добра цена в региона и показател за това е липсата на желаещи за внос“, каза енергийният министър.

В отговор на въпрос за исканото от „Булгаргаз“ поскъпване на синьото гориво от 1 април с близо 30%, Павлов обясни, че дори то да бъде одобрено от регулатора, крайната цена няма да достигне 405 лв./1000 куб. м., каквато е била през второто тримесечие на 2016 г.

По неговите думи поскъпването на природния газ е мотивирано с увеличените цени на петрола през последните 9 месеца, което се отразява във формулата за изчисляване на газовите цени. Изчислението на министъра е, че поскъпването сега е щяло да бъде около 20%, ако е било одобрено искането на газовия доставчик за по-високата цена от 1 януари. Тогава искането беше за скок в цената от 13%, а регулаторът одобри то да е само 5%.

През първото тримесечие на годината щетата за „Булгаргаз“ от разликата между доставната и продажната цена се оценява на 30 млн. лв., съобщи Павлов. В допълнение в средата на април започва пълнене на хранилището в Чирен, което за компанията означава 100 млн. лв. допълнителни разходи.

Реакторите за АЕЦ „Белене“ пристигат

Първата пратка от оборудването за АЕЦ „Белене“, което българската страна придоби след плащане по арбитражното дело срещу „Росатом“, вече е на пристанището в дунавския град, а до края на август се очаква да пристигне цялото оборудване, обяви още Павлов.

Как то ще бъде използвано е въпрос на бъдеща енергийна стратегия и политическо решение, посочи Павлов. Като аргумент при разглеждане на решението за това той припомни голямата сезонна неравномерност на електропотреблението в страната – от по-малко от 3 хил. до над 8 хил. мегавата. Той обяви и че в момента България разполага с излишък от електроенергия.

Събиране на несъбраните дългове

Около 130 млн. лв. е резултатът от предприетите в последните два месеца мерки за стабилизиране на държавните енергийни дружества, обяви още служебният министър. Той цитира данни, според които държавната компания „Булгаргаз“ е получила около 40 млн. лв. просрочени вземания от топлофикационни дружества. Събрани са и просрочени дългове по концесионни сделки, намаляла е и междуфирмената задлъжнялост в системата. Общо ефектът от работата на енергийното министерство в рамките на служебното управление се оценява на 130 млн. лв., обясни министърът.