България погаси дълга си към Русия по проекта АЕЦ „Белене“

„Росатом“ потвърди в петък (9 декември), че са получени 601,6 млн. евро от българската НЕК в рамките на иска по проекта АЕЦ „Белене“, съобщи руската корпорация, цитирана от „Взгляд“.

„На 9 декември 2016 г. Националната електрическа компания на България (НЕК) напълно погаси задълженията си пред руската „Атомстройекспорт“ в рамките на изпълнението на решението на Арбитражния съд в Женева по проекта АЕЦ „Белене“, съобщи „Росатом“.

„Руската страна е удовлетворена от изпълнението на задължението на НЕК ЕАД да плати изцяло дълга в срока, установен от страните“, подчертаха от корпорацията.

На 6 декември Министерството на енергетиката на България съобщи, че предоставя на НЕК 601,6 млн. евро за изплащане на дълга по АЕЦ „Белене“.

В края на октомври България и Русия постигнаха споразумение за изплащането на пълния размер на дълга към „Атомстройекспорт“ до 25 декември тази година. При пълно погасяване до 15 декември руската компания се съгласи да се откажете от получаване на лихви по дълга, която до този момент би трябвало да е 23,8 млн. евро.