България и още три страни-членки на НАТО искат съюз с Русия

Гражданите на четири страни-членки на НАТО биха предпочели военен съюз с Русия, ако страната им бъде нападната. Това показват резултатите от глобално проучване, проведено от социолозите от WIN/Gallup International.

Русия е избрана от България, Гърция, Словения и Турция.

В същото време като основна заплаха за сигурността си българите и гърците са посочили Турция, която е член на НАТО и на теория би трябвало да се счита за съюзник. Турската окупация на Северен Кипър през 1974 г. обаче показва, че хората от тези две страни не могат да разчитат на защитата на алианса, затова избират Русия, отбелязва Bloomberg.

Повечето от анкетираните биха искали да имат на своя страна САЩ, но изследователите отбелязват, че хората активно реагират на промените в международната структура на сигурността.

Китайците също са избрали съюз с Русия, а руснаците – Китай. Това, според заместник-председателя на асоциацията WIN/Gallup Кънчо Стойчев, показва, че политиката на САЩ в последните двадесет години е довела до сближаване между Москва и Пекин.

„Това е странно, защото във фундаментален смисъл, Русия е част от Европа“ – каза Стойчев.

Деканът на университета по икономика и наука в Санкт Гален (Швейцария) Джеймс Дейвис смята, че резултатите от проучването показват също, религиозен разкол в Европа. Гърци и българи избират православна Русия, а украинското и босненското общество е разделено по религиозен признак.

След американските действия в Ирак, по-малко европейци вярват, че САЩ трябва да играе глобална лидерска роля. С пристигането на Доналд Тръмп в Белия дом доверието на гражданите на ЕС във Вашингтон ще се намали, добавя един от експертите.

Социолозите са интервюирали повече от хиляда души във всяка от 66-те държави, включени в изследването. Точността му варира от 3.5 до 5 процентни пункта.