България иска трети мост над Дунав

Решението за мост между Силистра и Кълъраш трябва да бъде взето на междуправителствено ниво. За правителството той е важен толкова, колкото и другите мостове на река Дунав“. Това заяви заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева, която е на двудневно работно посещение в Силистра и Добрич. Тя съобщи на срещата си с представители на местната власт, че след две седмици министър-председателят Пламен Орешарски ще бъде в Букурещ, където ще търси съгласие със своя колега.

Вицепремиерът доц. Даниела Бобева проведе срещи с местните власти и представители на бизнеса от Силистренска област, чиито домакин беше областният управител Насуф Насуф. На срещата бе представена Дунавската стратегия и бяха обсъдени проблеми на общините и предприемачите в областта, както и важни инфраструктурни проекти.

Добрата новина за силистренци е, че до дни се очаква рестартът на спрения преди повече от година ферибот, за което са налице всички разрешения. Предвид продължаващо съдебно дело с предишния концесионер до следващо отдаване на съоръжението на концесия държавата ще изпълнява коректно своите задължения при обслужването на линията Силистра – Кълъраш. Вицепремиерът съобщи, че се прави анализ на законодателството в областта на концесиите с цел защита на националния интерес. „Годишно приходите в бюджета от всички концесионни такси са само 100 млн. лева“, аргументира се вицепремиерът.
Добруджанските кметове и председателите на общински съвети се оплакаха пред представителите на правителството, че през последните 4 години от държавата и от управляващия орган непрекъснато се налагат финансовите корекции върху проектите по европейските програми. Предстои обсъждане в рамките на НСОРБ как занапред малките общини да не бъдат ощетявани, за да могат да подобряват инфраструктурата и административния си капацитет.
Г-жа Бобева съобщи, че в проектобюджета 2014 са заложени 500 млн. лв., които ще се разпределят за проекти, създаващи работни места. В оценката на проектите ще участват и представители на неправителствени организации. Обещано бе също да се направи преглед на процедурите и на документацията, с която се кандидатства за средства от оперативните програми, за да бъде облекчен процесът за общините и бизнеса.

Другата важна тема, която поставиха представителите на общините от Североизточна България, са средствата за снегопочистване. От години кметовете настояват за решения предвид тежките зими. „Становището на правителството е, че проблемът няма да се реши със заделяне на повече пари, а със създаване на снегозащитни съоръжения“, обяви зам.-министърът на регионалното развитие Мирослав Мазнев. Все още не е решено от какъв материал да бъдат изработвани те, тъй като предишните от метал и дърво са откраднати или унищожени. Силистренци настояват да се помисли за възстановяване на горските пояси, изсечени през 90-те години.

.