България – една от най-спокойните страни в света

Ние българите изглежда трябва да спрем да се жалваме от какво ли не, защото международно изследване показва, че у нас се живее по-спокойно от едни от най-апетитните дестинации за миграция на сънародниците ни – Италия и Великобритания. Данните в годишния доклад на Института за икономика и мир за 2015-а нареждат страната ни на 32-о място от общо 162 включени в изследването държави. Зад нас на 36 и 39 място остават съответно ботуша и острова, пише banker.bg.

На общо 23 индикатора се основава общият извод за всяка страна и нейната степен на мир. Така Европа се оказва най-мирният континент, а в неговите рамки ние сме на 21 позиция. Зад нас остават Италия, Латвия, Естония и Великобритания, а непосредствено преди България пък са Словакия, Румъния и Хърватска.

Освен това най-мирната страна в най-спокойния континент за 2015-а е Исландия. След нея са Дания, Австрия и Швейцария. Част от първите 10 са и Финландия, Чехия, Португалия, Ирландия, Швеция и Белгия. Интересно е да се отбележи, че в световен мащаб класацията е почти в същия вид с малки изключения. Така например Нова Зеландия се включва на 4 място, Канада на 7-о, Япония 8-о и Австралия на 9-о.

На последни места в класацията остават Гърция, Кипър, Косово и Македония, а най-размирната европейска страна за тази година се оказва Турция.

Източник: Moreto.net.