Максим Димитров, млад българин, който е роден в одеското село Голица, но в момента живее и работи в България

Максим Димитров, млад българин, който е роден в одеското село Голица, но в момента живее и работи в България

Българите в Украйна се молят за мир и се питат срещу кого ги викат да воюват

Публикувано от:

Мобилизацията в Украйна тече, като в армията се викат мъже от всички етноси, независимо дали си българин, молдовец, албанец или рускоговорящ украинец, това коментира в ефира на Дарик Максим Димитров, млад българин, който е роден в одеското село Голица, но в момента живее и работи в България.

Той добави, че българите в Украйна се питат „срещу кого воюват” мобилизираните и в името на какво.

„Има една несигурност и страх, защото сега има голяма мобилизация. Дори от моето село взимат мъже, а хората се питат „срещу кого воюваме, за какво, какви интереси защитаваме и дали ще се върнеш?!?”. Мога да кажа, че от Болградския район има вече 11 души, които са загинали. Дори онзи ден погребаха едно момче, което е българин”, разказа Максим Димитров.

„В нашия район, в Одеска област, е по-спокойно, единственото, което визуално смущава е, че по магистралата има много постове и хора с автомати, танкове. Ситуацията никак не е спокойна и не може да се каже дали хората са за едната страна или за другата в конфликта”, каза още младият ни сънародник. Когато сядаме на маса преди казвахме да има здраве като вдигаме наздравица, а сега единственото, което правим, е да се молим за мир, допълни той.

Максим Димитров поясни, че за третата мобилизацията в Украйна се изпращат призовки на адресната регистрация на всички, които имат някакво звание в армията до 60-годишна възраст. Миналата година през ноември е бил последният прием в наборна служба в Украйна, но заради събитията законът е променен и службата в армията отново е подновена.

„Хората не искат да ходят да воюват, особено родителите – има такива, които казват, че е по-добре да отидат в затвора, отколкото на тази война, която не е ясно как ще свърши”, коментира още младият българин, роден в Украйна.

Кметовете в селата също не съдействали особено, а и мобилизацията в селата била доста по-трудна, защото много хора били регистрирани по адрес там, но работят и живеят в градовете. „Но иначе взимат, мобилизират хора без значение от коя националност са – дали българи, дали молдовци, рускоговорящи украинци”, каза още Димитров.

Въпреки ситуацията в Украйна и водените в част от страната военни действия, Максим Димитров съобщи, че и тази година 120 души от Украйна, Молдова и България са се събрали на традиционната вече Лятна среща на бесарабските българи.

В рамките на два дни село Бабата е събрало хора от Одеса, София, Тараклия, Каменка, Делжилер, Задунаевка, Бабата и още много други места от региона в празник на родолюбието, българските традиции и фолклор.

http://dariknews.bg/