Етнографския музей в Симферопол. Представяне на историята на българите в Крим.

Етнографския музей в Симферопол. Представяне на историята на българите в Крим.

Българите в Крим създават културна автономия

Публикувано от:

Кримските българи решиха да създадат национално-културна автономия, съобщава българският културен център “Извор”, цитиран от РИА Новости.

Институтът за национално-културно автономия е създаден в Русия през 1996 г. Той дава възможност на българското малцинство да развива самостоятелно култура, език и образование. Досега има създадени стотици подобни автономии. В Крим със своя национално-културна автономия вече разполагат арменците и немците.
“Български национално-културни автономии в Крим вече има създадени в Симферопол и Ялта. Те ще станат основа за създаването на регионални структури, в които с времето ще се влеят и други български организации, функциониращи на територията на Крим”, се казва в съобщение на “Извор”.

За председател на Съвета на регионалната българска национално-културна автономия е избран Иван Абажер, глава на българското кримско републиканско общество “Паисий Хилендарски”

Кримските българи ще работят за укрепване на културните и икономическите връзки между полуострова и България. В тази връзка има подписани съглашения за сътрудничество с Бургаска област, договор за сътрудничество между Коктебел и Обзор, възстановено е побратимяването между Симферопол и Русе.