Олга Решетникова: Българинът, който обича България, винаги ще обича и Русия

В навечерието на Националния празник на България 3 март „Руски дневник“ разговаря с доктора на историческите науки, българист и автор на книгата „Руската църква в София“ Олга Решетникова за историческите събития около освобождението на България от османска власт. Заедно потърсихме отговор на трудния въпрос как може да бъде спряно преформатирането на българската историческа памет за събитията, които споделяме с руския народ.

През годините Олга Решетникова е написала много статии за България и винаги говори с голяма любов за нашата страна, както самата тя казва. Неведнъж е получавала неприятни коментари и е наричана „българофоб“, но как може един човек, който говори толкова пламенно за страна, в която не се е родил, да бъде българофоб? И ние от „Руски дневник“ сме свидетели. Пред нас Олга перифразира думите на Ботев: „После Русия обичам най-много България“.

„Ние сме свързани от векове“ 

С тези думи Олга се възмущава, че много българи и руснаци не познават собствената си история. „Българинът, който обича България, винаги ще обича и Русия. Руснакът, който обича своето отечество, винаги ще обича България“, казва тя.

За Решетникова е много важно двете страни да „запазят добрите си отношения“ и да не позволяват на странични наместници да заличават хилядолетните ни връзки. А на въпроса как това може да бъде предотвратено, тя категорично отговаря „всичко идва от семейството“.

„Хората, които в момента са родители, са със социалистическо възпитание. Затова възгледите им са различни и те не могат пълноценно да сформират у децата си правилна представа за собствения им произход“.

Според Решетникова „най-голямото престъпление на комунистическата власт е, както при вас, така и при нас, отдалечаването на хората от вярата. Внушението на тези хора, че раят може да е и на земята и че можем да бъдем щастливи и без Бог“. В нейните очи това е абсолютно невярно и неправилно. Категорична е, че „православието за нас е било пътеводна звезда, която е определяла и властта, и културата, и всичко друго в живота“. Именно затова не разбира как е възможно една 70-годишна съветска власт да заличи хилядолетна история.

„Периодът на 70-годишната съветска власт, при вас е подобен, той казва, че всички тези поколения не са живели правилно, а ето така е правилно. И за много кратко време, за един човешки живот, всичко се проваля. За този кратък период ние зачеркваме 1000-годишен опит и за какво?“, пита историкът.

Олга е категорична, че народ, който не познава историята си, е просто „стадо, което лесно се манипулира“. „В целия свят се създават такива псевдо колонии. На България не ѝ е нужен Европейският съюз. От това само губи промишлеността. На Европа духовно възраждане не ѝ е необходимо. Програмата, която се внедрява, е ужасно примитивна. Тя печели от възпитанието на обслужващия персонал – чистачки, служители – щом могат да четат и пишат, това е достатъчно“.

„Ако сме заедно, практически сме непобедими“

Гравюра от френски вестник. Битката на Шипка. Снимка: Архив

Според Решетникова едно от най-важните неща, които ни обединяват с Русия и не бива да забравяме, е православието. „Има реална заплаха от изчезване на православното християнство. Именно към това се стремят подобни програми. Както знаете, вече няма Югославия. Русия се бори срещу това“.

Олга е убедена, че една от мисиите на България е да помага на Русия в разпространението на православието по света, „защото именно България е дала на руснаците православието“. „Защото, ако България не иска да е България, да се бори за православието, то ще изчезне“.

„Всички неприятели на България и Русия се стремят да ни накарат да враждуваме един с друг. Всички искат да ни разделят. Подобни инсинуации, че Русия иска да превърне България в губерния… Никога Русия не е искала да посегне на България, защото за Русия България винаги е била нужна като приятел, като православен приятел“, споделя още тя.

Олга е много чувствителна на темата за предателството. Тя твърдо вярва, че „когато се разпадна Съветският съюз, България беше свързана икономически с Русия и „тогава българите попитаха отсега нататък как ще бъде, а ние отговорихме – както искате. Така каза Елцин. И после българите били предатели, не – отговорността е наша, защото ние оставихме всичко на произвола на съдбата, всичките ни съюзници, всичките ни приятели“. Именно затова според Олга е много важно да се помни историята, „за да няма такива клишета“.

„Да помним делото на Кирил и Методий“

Св. Св. Кирил и Методий

Олга Решетникова споделя, че преди Съветския съюз „цялото руско общество в продължение на много векове е живяло с убеждението, че Русия е длъжна на България за делото на Кирил и Методий“. За това, че сме дали на руските си братя божието слово. Тя разказва, че всички руски деца са знаели за делото на Кирил и Методий. Но по времето на Съветския съюз всичко това е било премахнато от руските учебници. Тогава България се е възприемала в Русия като страна като много други, която няма принос към културното им развитие.

Но Олга знае, че това не е правилно. Тя сподели с „Руски дневник“ мил за нея спомен, който я е разтърсил из основи. Когато правила проучване за книгата си „Руската църква в София“, попаднала на писмо от Игнатий до жена му, в което той казва, че тръгнали към България, за да ѝ благодарят за Кирил и Методий. „Славянската азбука е дошла оттук“, категорична е Олга.

Според нея „без православна оптика много от нашите общи исторически събития не са видни“. Думите ѝ ни оставят важен завет – да пазим вярата си и да помним, защото „народ, който не познава миналото си, няма бъдеще“.

Източник: Руски дневник