Буш си припомни как учил Путин на свобода на пресата

В първото си интервю след встъпването в длъжност на новия американски лидер Доналд Тръмп, бившият президент на страната Джордж Буш коментира събитията в политическия живот на САЩ, включително и скандала с „руските хакери“, пише „Тудей“ (Today).

Буш изрази подкрепата си към журналистите, които неотдавна отправиха критики към новия президент.  Въпреки мнението на Тръмп, че медиите са „врагове на Америка“, Буш подчерта, че свободната преса е „неизменна част от демокрацията“.

„Трябват ни независими медии, за да държат сметка на хора като мен“, заяви Буш. „Властта може да води го голямо пристрастяване и разложение и е важно медиите да държат сметка на тези, които злоупотребяват с властта си“, допълни Буш, цитиран от RT.

В същото време той допълни, че по време на двата си мандата начело на Белия дом се е опитал да убеди руския лидер Владимир Путин колко важна е свободната преса. „Но е доста трудно да убеждаваш другите в необходимостта от свободна и независима преса, когато самите те не желаят да имат такава“, каза Буш.

По темата за съветниците на Тръмп и връзките им с Москва, както и по въпроса за подозренията, че руски хакери са се намесили в президентските избори в САЩ, Буш заяви: „Мисля, че всички ние се нуждаем от отговори“.