Бунтът срещу мигрантската политика на Ангела Меркел се разраства

Германският канцлер Ангела Меркел представи вчера пред Бундестага законопроект за ускоряване на разглеждането на молбите за убежище и за по-бързо експулсиране на икономическите имигранти. Имигрантският поток започва да се превръща в проблем за Германия, публикува duma.bg.

Леглата и матраците, които са най-търсените артикули в мебелните магазини в страната, вече са на изчерпване и доставчиците изпитват затруднения да задоволят голямото търсене на евтини решения за обзавеждане на нарастващия брой бежански приюти.

Междувременно германският в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ съобщи, че бунтът срещу мигрантската политика на канцлера Ангела Меркел се разраства. До сряда 126 членове на нейната партия Християндемократическия съюз, сред които и 38 депутати, се подписаха в писмото срещу Меркел, уточнява изданието. Писмото бе изпратено миналата седмица с 34 подписа с основно искане – затваряне на германските граници за бежанците, които пристигат от трети, сигурни държави, на територията на федералната република.

От писмото, което бе публикувано от в. „Билд“, става ясно, че подписалите се обявяват за затваряне на границите, защото Германия не граничи с несигурни държави. Членовете на партията на Меркел призовават за въвеждането на тази мярка, докато продължи неспазването на Шенгенските правила.

Ако Германия затвори границите, това ще има катастрофални последствия за всички балкански държави, включително и за Австрия и Унгария, предупреди от своя страна Меркел. Според сп. „Фокус“ канцлерът е отхвърлила искането на народните представители от нейната партия.
„Ако Австрия увеличи контрола на границите си, а Унгария напълно затвори своите граници, тогава Словения ще трябва да въведе същите мерки както и Австрия“, предупреди от своя страна словенският министър на външните работи Карл Ерявец. Според него на този етап няма данни, че Германия ще затвори границите си.

Междувременно протести и контрапротести  заради бежанците заляха Германия. Около 2000 германци протестираха в сряда вечерта в Магдебург срещу миграционната политика на правителството. Организатор на акцията бе евроскептичната партия „Алтернатива за Германия“, която местните медии наричат дяснопопулистка или дясноконсервативна. Успоредно с протеста бе проведена и контраакция на организацията „Съюз срещу десните“, в която участваха неколкостотин души. Двете акции минаха без инциденти.