БСП готви протест с лозунга „С Европа, но никога срещу Русия”

„С Европа, но никога срещу Русия! Санкциите не спасяват живот! Искаме мир, а не война!“, е мотото на проруски протест, който ще събере русофили и социалисти пред президентството във вторник – 10 февруари, привечер.  Вчера лидерът на социалистите Михаил Миков изрази готовност от БСП да подкрепят и участват в протестни действия срещу дислоциране на чужди войски в България, съобщи  news.bg.

Столетницата е против санкциите срещу Русия и против участие на България във войната в Украйна. Социалистите искат съпричастност към семействата на загиналите.

От БСП настояват правителството да се заинтересова от българските граждани в Украйна. Червените изразяват дълбока загриженост във връзка с продължаващия конфликт, който опустошава източната част на Украйна, причинявайки смъртта на стотици и разрушаването на домове и имоти, както и бягството на хиляди цивилни лица от районите на конфликт към сигурни убежища. Левицата настоява за незабавно спиране на военните действия с цел овладяване на кризата.

Червените призовават всички страни в конфликта да се ангажират с провеждането на конструктивен, истински диалог с цел започване на действителен мирен процес и намиране на устойчиво политическо решение на настоящата криза.

Левицата настоява всички страни да спазват изцяло международното право, да защитават цивилното население и хуманитарните работници и да осигурят безпрепятствен достъп на хуманитарните организации в съответствие с международното хуманитарно право и хуманитарните принципи. Социалистите са убедени, че в тези трудни и предизвикателни времена, трябва да бъдемобединени в защита на идеалите за по-добър, справедлив и мирен свят.

Поведението на българските официални власти в лицето на правителството и президента пораждат в обществото основателни опасения, тревога и много въпроси, на които няма ясни отговори, категорични са в столетницата.

„Застанете пред хората и кажете истината за плановете за изграждане/ситуиране на контролно команден център на НАТО на територията на страната. Защо се налага създаване на подобен център сега? Защо тайно и защо хората научиха от медиите?“, призовават червените управленците ни.

Те настояват за прозрачност по отношение на ангажиментите и договореностите, които страната поема, що се отнася досигурността и спокойствието на българските граждани и се противопоставяме на факта – обществото да бъде поставяно пред свършен факт по тези изключително важни въпроси.

„Искаме гаранции, че по никакъв начин няма да се допусне въвличане и участие на България във военна ескалация на ситуацията в Украйна. Настояваме за гаранции за зачитане правата на гражданите, принадлежащи към българската общност и другите малцинствени групи в Украйна“, заявяват социалистите.

Червените призовават българското правителство да изясни възможно най-бързо въпроса за мобилизацията на етническите българи в Украйна и да предприеме необходимите действия за тяхната защита в случай на установяване на неправомерна мобилизация и насилствено въвличане на представители на българското малцинство в конфликта.

Освен това те искат българското правителство да инициира и да предприеме действия по организацията на кампания за указване на хуманитарна помощ за засегнатите в зоните на конфликта.

Протестът е и с цел левицата да се противопостави на налагането на нови и разширяване на вече приложените санкции спрямо Русия от страна на ЕС.
Очаква се днес, 9 февруари, когато е заседанието на Съвета на външните министри на ЕС, да се вземе решение за актуализиране на санкциите, за тяхното разширяване или удължаване.

Припомняме, от БСП Лява България вече веднъж внесоха предложение парламентът да излезе с обща декларация, в която призовава за преосмисляне на наложените санкции от страна на Европейския съюз към Русия заради Украйна. Предложението за иницииране на такава декларация в ЕК и формиране на такава позиция от страна на държавата в ЕС беше отхвърлено от останалите депутати.