Брюксел ще посредничи в спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“

Транзитът на газ за България зависи от решението на руско-украинските разногласия за цената на горивото.

Руско-украинският спор за цената на природния газ застрашава за втора поредна година транзита за България. Представители на Русия и Украйна ще се срещнат днес в Брюксел, в присъствието на членове на ЕК, за да се опитат да договорят доставките през идната зима, предаде БНР.

На тристранната среща тази вечер ще бъдат руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският министър Володимир Демчишин, а домакин ще е заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович. Ще се договаря формулата за цената на газа и евентуална нова европейска финансова помощ за покриването на украинските плащания. Целта е подписването на протокол, с който руската страна да гарантира определени количества доставки на газ за Украйна до март 2016 година, а украинската – определени суми за тяхното плащане в срок.

Държавните енергийни компании „Газпром“ и „Нафтогаз“ водят арбитражно дело в Стокхолм за това, колко точно милиона долара Украйна дължи на Русия като неплатени сметки за доставен газ. След падането от власт на украинския президент Виктор Янукович, Москва повиши цената на горивото и украинците я оспорват, публикува glasove.com.