Брюксел отчита отношенията с Русия за разговорите на групата по "Южен поток"

Кой е управлявал Русия до 862 година?

Европейската комисия се надява да продължи работата на групата за преговори по газопровода „Южен поток“, но не е изключено тя да се забави, заяви на пресконференция в отговор на въпрос Забине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БТА и БНР.

Необходимо е да вземем предвид събитията в по-широк мащаб, включително отношенията между Европейския съюз и Русия. Все още целим обособяването на работна група по „Южен поток“ на техническо равнище, за да обсъдим съответните правни, политически и технически въпроси, добави тя.

От Европейската комисия потвърдиха, че на фона на общите отношения Брюксел-Москва в момента, не е изключено да се забави работата на контактната група, създадена да търси решения за междуправителствените споразумения за „Южен поток“, сключени с Русия от шест страни от ЕС.

Еврокомисията е заинтересована от постигането на решение и разполага с мандата на държавите от ЕС (България, Италия, Гърция, Словения, Унгария и Австрия – бел. авт.) в тази посока, допълни все пак говорителят.

„Очевидно в сегашната напрегната ситуация е добре да се сложи известна пауза, поне за няколко дни или няколко седмици, докато ситуацията се нормализира. Но не смятам, че „Южен поток“ е под заплаха. И от тази гледна точка нямам притеснения в средно и дългосрочен план, но сега икономическите и енергийните рискове за България са високи. Те са свързани и с доставките на газ“, заяви в събота и българският министър на външните работи Кристиан Вигенин.

Забине Бергер съобщи още, че Еврокомисията и германските власти са решили да продължат срока, в който да бъде произнесено решението за удължаването на правото на изключение от законодателството на ЕС за газопровода „Северен поток“.

Формалната причина е, че са необходими допълнителни технически пояснения. Комисията се надява тези пояснения да бъдат получени скоро и ще работи със съответните власти, като уверява страните, че желае постигането на възможно най-бързо решение, заяви Бергер.