Брюксел иска помощ от Русия за урегулиране на ситуацията и в Либия

След като с удоволствие или не Брюксел започна да работи с Москва за урегулирането на ситуацията в Сирия, сега Еврокомисията иска помощта на руснаците и по отношение на кризата в Либия. Това стана ясно от думите на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. „Европейският съюз е готов да обедини усилията си с Русия, за да помогне за обединението на Либия“, каза тя в Брюксел. Тя отбеляза и че темата дори вече е била обсъдена с руския външен министър Сергей Лавров в края на миналата седмица.

„Обсъдих това не само днес на срещата с министрите от ЕС, но до голяма степен и с Лавров миналия петък, когато говорихме и за Сирия и Украйна“, допълни Могерини, цитирана от „РИА Новости„. Първият дипломат на ЕС отбеляза още, че на практика с Лавров вече са решили Брюксел и Москва да обединят усилията си и да действат съвместно за урегулирането на проблемите както в Сирия, така и в Либия.

По-конкретно двамата са обсъдили сериозно варианта за организиране на среща между враждуващите страни в североафриканската държава. В тази връзка Могерини изрази надежда и че през следващата седмица ще има двустранна среща в Лавров, на която да се обсъдят конкретни стъпки как да се помогне за обединението на Либия, която на практика е разделена на две. Източните й части се управляват от парламента, избран през 2014 г. и воден от Акила Салех Иса. Той обаче отказва да признае сформираното през март м.г. правителство на националното съгласие и президентски съвет, начело с Фаиз ал Сарадж.