Брюксел е разтревожен от флирта на Гърция с Русия

Предстоящото посещение на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Москва предизвиква тревога в Брюксел. Въпросът, който смущава съня в столицата на Европейския съюз, е дали Ципрас ще пожертва общата външна политика в името на личната си изгода?

„Съществува свобода на словото и свобода на събранията. Ние нямаме коментар във връзка с визитата на гръцките отговорни лица в Русия“. Толкова кратък бе отговорът на говорителя на Европейската комисия на въпроса, как тя се отнася към предстоящата на 8 април визита на гръцкия премиер в Москва. В навечерието на своето посещение Алексис Ципрас даде интервю за агенция ТАСС, в което той нарече санкциите на ЕС срещу Русия „път, водещ към задънената улица“. Гръцкият премиер също така заяви, че е против удължаването на санкциите, чийто срок на действие изтича в края на юни.

В отговор на това от ЕК подчертаха, че Гърция е подкрепила заключителното изявление сред срещата на върха на ЕС, провела се в края на март. Според документа, икономическите санкции срещу Русия могат да бъдат отменени само при пълно изпълнение на минските споразумения. „Не ни е известно за промяната на позицията, на което й да е правителство по този въпрос“, отбеляза говорителят на ЕК.

В същото време Ципрас говори за „братските отношения“ между Гърция и бившия СССР. Народите на двете страни заедно са се сражавали с нацистка Германия през Втората световна война /1939-1945/, отбеляза той в същото интервю. „Ние имаме блестящо минало на съвместна борба и общо движение напред, ние можем да имаме и прекрасно бъдеще“, заяви гръцкият премиер, цитиран от ТАСС.

Мост между Запада и Русия

Демонстративната близост на партията на Ципрас СИРИЗА до руския президент Владимир Путин предизвиква тревогата на брюкселските дипломати. Може ли Гърция наистина да се отклони от общия външнополитически курс на ЕС, за да постигне ответни икономически отстъпки от страна на Русия? „Членството в ЕС се основава на надеждността и доверието, а не на тарикатлъка. Този, който си играе с огъня и търси помощта на Русия, може да се опари“, предупреждава лидерът на групата на германската консервативна коалиция ХДС/ХСС в Европарламента Херберт Ройл.

Ципрас, обаче, запазва самообладание, въпреки циклещите преговори между Гърция и бившата „тройка“ кредитори – ЕК, МВФ и ЕЦБ, а може би и заради тях. Новото гръцко правителство няма автоматично да подкрепи санкциите срещу Русия, подчерта по време на разговора си с председателя на Евросъвета Доналд Туск. Отсега нататък европейските партньори ще трябва да питат Атина преди приемането на решения, заяви Ципрас пред ТАСС. Впрочем, въвеждането на санкции винаги се е съгласувало с Гърция и по-рано, посочват от Брюксел. В Евросъвета такива решения се вземат само със съгласието на всички членове на Евросъюза.

Ципрас въпреки това се надява, че зимата в отношенията с Русия ще се смени с пролетта. „Гърция може да се превърне в мост между Запада и Русия“, каза той.

Русия не е алтернатива за Гърция

В края на март, в рамките на подготовката на визитата на Ципрас в Москва, руската столица беше посетена от министъра на инфраструктурата, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис. Гърция е изключително заинтересована от участие в проекта „Турски поток“, каза той след консултациите си с руските партньори. Освен това, гръцкото правителство покани руските компании да участват в конкурсите за търсене на петрол и газ в Йонийско море и край остров Крит. Впрочем, по време на неотдавнашното си посещение в САЩ гръцкият министър на отбраната обяви намерението за разработването на възможните находища със САЩ.

Освен това, Атина се стреми да отмени руското ембарго за доставките на някои видове гръцки продукти. Забраната за внос на редица стоки от ЕС беше въведена от Москва в отговор на западните санкции срещу Русия. Свалянето на ембаргото зависи от решението на руското ръководство. При това „за единна политика по отношение на всички страни от ЕС не става дума“, отбелязват бюрократите от Брюксел.

На последното заседание на Съвета на външните министри гръцкият първи дипломат Никос Коциас поиска на Атина да бъде предоставен нов пакет с помощи, подчертавайки, че ответните санкции на Русия силно са ударили гръцката икономика. ЕС отхвърли такава възможност. В същото време комисарят на ЕС по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси негативно реагира на опита на Атина да усили сътрудничеството с Москва. „Ясно е, че Русия не е алтернатива за Гърция“, каза той в интервю за португалския вестник Di?rio de Not?cias, добавяйки, че мястото на страната е сред останалите членове на еврозоната. В същото време трябва да се съобразяваме с факта, че Атина се намира на ръба на банкрута и ще се опита да получи от Русия намаления на цената на природния газ или отпускането на кредит, отбелязват от Брюксел.

След кацането си на 8 април в Москва Ципрас директно ще отиде при Владимир Путин. Руският президент се надява, че Алексис Ципрас при първа възможност ще се обяви срещу удължаването на антируските санкции. Предвид своите исторически, културни и религиозни особености, Гърция се отнася достатъчно лоялно към Русия, подчерта председателят на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукянов. Според него, това може да се превърне в ефективен инструмент за влияние върху политиката на ЕС.

След месец Ципрас отново може да посети руската столица – но този път, за да участва в тържествата по случай 70-та годишнина от победата на СССР над хитлеристка Германия. Много западни лидери отказаха да отидат в Москва на 9 май, протестирайки срещу присъединяването на Крим към Русия през март 2014 г.

Атина отново е заплашена от банкрут

В същото време преговорите между Гърция и Еврогрупата за удължаване на програмата за финансова помощ не са се предвижили напред. Страните се надяват да продължат разговорите следващата седмица. За момента Еврогрупата не я устройва дори списъка с икономически реформи, представени й от гръцкото правителство. В същото време министърът на вътрешните работи на Гърция Никос Вуцис призова кредиторите да изплатят на страната новия транш до 9 април. В противен случай Гърция заплаши да отложи априлските плащания към МВФ в размер на 450 милиона евро. В резултат страната може да обяви банкрут, което ще доведе до излизане от еврозоната. Председателят на Евросъвета Доналд Туск смята, че кризата може да бъде разрешена не по-рано от 24 април, когато в Рига ще се състои срещата на министрите на финансите на държавите от ЕС.

Нажежаването на страстите не оказа влияние върху германската канцлерка Ангела Меркел, която харесва гръцките курорти. Тя смята да си купи вила на остров Тинос, пише единственият излизащ в Гърция вестник на немски „Грихенланд Цайтунг“. Все пак статията е от 1 април – това ни кара да мислим, че най-вероятно е шега.

Източник: „Сега“