Броят на украинските граждани в Русия стигна 2,5 млн.

Близо 2,5 млн. украински граждани се намират в Русия към днешна дата. Това заяви в понеделник ръководителят на Федералната миграционна служба на Русия Константин Ромодановский.

„Днес в Русия се намират около 2,5 млн. украински граждани, което е с 1 милион повече в сравнение с миналата година”, заяви той по време на среща с експерти от държавите-членки в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в областта на миграцията „Глобални предизвикателства на миграционните процеси в ШОС” .

Според него, около 810 хил. души са пристигнали от югоизточните райони на страната. В центровете за временно настаняване има 35 хил. души, като от тях 11 хил. са деца.

„За предоставяне на убежище на територията на Русия се обърнаха 250 хил. души. Предоставено е временно убежище на 225 хил. украински граждани”, добави Ромодановский, като поясни, че за решаването на проблемите с украинските бежанци Русия е похарчила повече от 6,5 млрд. рубли.

В същото време руският премиер Дмитрий Медведев даде да се разбере, че Русия може да затегне контрола за влизане в Русия на работници от Украйна. Потенциалните загуби за страната могат да достигнат до 11-13 млрд. долара заради това, че нейни граждани няма да могат да работят в Русия.

Медведев зададе към киевските политици следният въпрос: „Взета ли е предвид тази тежест върху държавния бюджет, без да говорим за бюджета на украинските семейства?”.

Премиерът отбеляза, че „от 1 януари 2015 г. „сивите” украински работници,които са основната част от бежанците, няма да получат в Русия работа без разрешително”. „По- строго ще съблюдаваме и сроковете за пребиваване в нашата стана – 90 дни в за период от половин година.

Да припомним, че преди беше достатъчно да напуснеш Русия и след това отново да влезеш в страната обратно, за да можеш да работиш тук безпроблемно през следващите три месеца. Сега, към такива украинци – „пътешественици” бе разрешително за работа, нашите митничари ще се отнасят с повишено внимание”, обеща председателят на правителството.

„Днес само висококвалифицираните специалисти и тези, които работят с официално разрешително са почти 400 хил. души”, отбеляза още Медведев.