Британското министерство на отбраната опроверга информацията, че се готви за конфронтация с Русия

Британското министерство на отбраната опроверга появилата се по-рано информация в пресата, че военните учения в Йордания са заради възможната конфронтация с Русия, съобщи пред РИА Новости представител на отбранителното ведомство, като отбеляза, че в хода на тренировките се отработва готовност за задействане на войската „във всяка точка на света“.

По-рано вестник Telegraph публикува материал, позовавайки се на анонимен източник, който твърди, че тези учения „могат да се превърнат в трениране на навиците за прехвърляне на голям контингент от британските въоръжени сили в Източна Европа в случай на конфронтация между Русия и НАТО“.

„Това е нещо, което те (вестникът) предполагат, но това не е целта на ученията. Те не са по повод война с Русия“, заяви представител на пресслужбата.

Той подчерта, че министерството не разполага с „никакви планове за подготовка на война с Русия“.

По думите на представителя на британското министерство на отбраната, ученията в Йордания се провеждат всяка година и в тях участват 1,6 хил. военни и 300 единици военна техника.

Той заяви още, че ученията са с цел „гарантиране на бойната готовност за разгръщане и поддържане на въоръжени сили с численост до 30 хил. души във всяка точка на света“.